Składniki
4 łyżki
10 gramów
50 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Agrest oczyść, opłucz i osusz. Przekrój na połówki i przełóż do rondelka razem z 4 łyżkami cukru i odrobiną wrzącej wody.
Krok 2
Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy agrest zmięknie.
Krok 3
Następnie zmiksuj sos, zagęść mąką ziemniaczaną i zagotuj.
Krok 4
Podlej winem, dopraw do smaku cukrem, ale uważając aby sos nie był też za słodki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej