Sos ze świeżych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos ze świeżych pomidorów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

1.5 kilograma

null

null

1 łyżeczka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory zanurz we wrzątku.

Krok 2

Po 20 sekundach odcedź, zalej zimną wodą i odcedź raz jeszcze.

Krok 3

Obierz ze skórek, przekrój każdą połówkę i lekko ściśnij w dłoni. Łyżeczką usunąć nasiona.

Krok 4

Rozgnieć czosnek, posiekaj warzywa - cebulę i seler oraz paprykę - włóż do głębokiego żaroodpornego naczynia i zagrzej w mikrofalówce (ok. 4 minuty).

Krok 5

Pomidory grubo posiekaj, a następnie przełóż do naczynia z warzywami. Dodaj pozostałe składniki, zamieszaj, przykryj i raz jeszcze włóż do mikrofalówki na 3-5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Soczysty kurczak
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej