Jak przechowywać cukinię na zimę? Jak długo można to robić?

Zobaczcie, jak przechowywać cukinię, żeby zachowała jędrność i smak. Cukinia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym, ale niestety nietrwałe, przez co wymaga odpowiednich warunków przechowywania.

Jak przechowywać cukinię na zimę?

Cukinia przechowywana przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej więdnie i wysycha. Jednocześnie jest bardzo wrażliwa na zimno, więc nie poleży dłużej w lodówce. Co prawda przez krótki czas można trzymać ją w temperaturze zaledwie kilku stopni, ale koniecznie na górnej półce lodówki, nigdy nie w szufladzie z wylotem zimnego powietrza, bo w takich warunkach prawdopodobnie ulegnie przemrożeniu, zwiędnie i się popsuje.

Idealne warunki do przechowywania cukinii są w piwniczkach, w których temperatura wynosi 5-10°C, ale niestety mało kto taką posiada. Jak przechowywać cukinię, jeśli nie masz specjalnej piwniczki? Najlepiej włożyć warzywo do kartonowego pudełka, nakryć wilgotnymi ręcznikami papierowymi i umieścić w najchłodniejszym pomieszczeniu w domu, ewentualnie na balkonie lub na tarasie, jeżeli temperatury na zewnątrz są dodatnie. Cukinię możecie też przechowywać w chłodniejszym ganku.

Jak długo przechowywać cukinię?

Jak długo można przechowywać cukinię? Niestety nawet idealne warunki uniemożliwią przechowywanie cukinii dłużej niż przez 1-2 tygodni. Po tym czasie warzywo stanie się gąbczaste i suche, więc trzeba je zawczasu zużyć, zamarynować lub zamrozić. Mrożoną cukinię wykorzystacie do zup, potraw jednogarnkowych chili con carnemakaronów.