Cukinia – bez niej słynne leczo byłoby niekompletne. Przyzwyczailiśmy się do jej łagodnego smaku i idącą z nim w parze wszechstronnością warzywa. Doskonale sprawdza się jako składnik kolorowych zup, zapiekanek i różnorodnych duszonych potraw. Chętnie wrzucamy ją na ruszt podczas wakacyjnego grillowania. W lecie dostęp do warzywa jest niemalże nieograniczony, więc nasuwa się pytanie, czy cukinię je się na surowo? A może zawsze wymaga chociaż krótkiej obróbki termicznej?
Czy cukinię można jeść na surowo?
Odpowiedź jest jednoznaczna: tak, surowa cukinia świetnie wzbogaci codzienny jadłospis. Nie tylko stanie się kolorowym i chrupiącym elementem różnorodnych dań. Powszechnie wiadomo, że warzywa spożywane bez obróbki termicznej, zachowują swoje najcenniejsze składniki, w tym witaminy – tak samo sytuacja wygląda w przypadku surowej cukinii.
Cukinia na surowo – o czym pamiętać?
Przede wszystkim należy bardzo dokładnie umyć każde warzywo, które zamierzamy jeść na surowo. W przypadku surowej cukinii poleca się również obrać ją ze skórki. Trzeba sprawdzić, czy nie ma widocznych przebarwień, śladów uszkodzeń czy niepokojąco rozmiękłych miejsc.
Czy można jeść surową cukinię – przeciwskazania
Cukinia w znacznej mierze składa się z wody, jej wartość energetyczna to zaledwie 15 kcal/100 g. Śmiało można zajadać cukinię na surowo, lecz, jak przy każdej regule, istnieją wyjątki. Jeśli masz do czynienia z młodym egzemplarzem i przy degustacji wyczujesz wyraźnie gorzki smak, lepiej zrezygnuj z jedzenia. Może to świadczyć o pojawieniu się w surowej cukinii niepożądanych związków, które mogłyby spowodować problemy żołądkowe.
Surowa cukinia na obiad
Nasuwa się pytanie, czy cukinię można jeść na surowo w obiadowych daniach? Jak najbardziej! Pomysłowym sposobem na włączenie cukinii do menu w porze obiadu jest zrobienie z niej warzywnego spaghetti. Przy pomocy obieraczki do warzyw podziel cukinię na cienkie plastry, następnie włóż je do naczynia z wodą i przenieś do lodówki. Dzięki temu zmiękną. Jest to idealna pora na przygotowanie aromatycznego sosu z pomidorami, czosnkiem, oliwkami, kaparami, krewetkami… Dodatki wybieraj wedle uznania!
Kto jada sałatki…
Warzywne kompozycje wiosną i latem dla wielu smakoszów wyglądają dużo bardziej zachęcająco niż pierogi ze skwarkami. Fakt, że surowa cukinia jest jadalna, warto wykorzystać również w sałatkach. Możesz ponownie pokroić ją w plastry, polać sosem winegret i gotowe! Jeśli wolisz bardziej złożone dania, połącz cukinię z pomidorkami koktajlowymi, porem, marchwią, dowolnym gatunkiem sałaty i serem feta.
Miksujemy!
Łączenie w koktajlach owoców i warzyw to popularny manewr. Wśród warzywnych składników prym wiodą szpinak, jarmuż i seler naciowy. Cukinia na surowo też daje radę! Dobrze komponuje się z jabłkami, bananami i kiwi.
Co zrobić z surowej cukinii? Podpowiadamy!
Mamy nadzieję, że kwestia tego, czy można jeść cukinię na surowo, nie pozostawia już żadnych wątpliwości, a nasze pomysły na dania z warzywami staną się inspiracją do odkrywania kolejnych receptur. Jeśli mimo wszystko nie możesz w pełni przekonać się do jedzenia surowej cukinii, zapoznaj się z przepisem na łososia pieczonego w kremowym sosie z warzywnym spaghetti. Jednym z etapów przyrządzenia dania jest potraktowanie cukinii wrzątkiem. Nieskomplikowane spaghetti z cukinii też uprzyjemni poznawanie nowego wcielenia tego warzywa.
Surowe plastry cukinii możesz z powodzeniem wykorzystać jako ozdobę smażonego makaronu po seczuańsku, który zachwyci fanów orientalnych smaków. Roladki z cukinii z serem staną się przebojem wszystkich osób, które lubią podjadać między głównymi posiłkami, ale nie chcą sięgać po niezdrowe przekąski. Bardzo apetycznie prezentują się też roladki z cukinii z serem ricotta i sosem pomidorowym, sprawdzające się jako sposób na ciepły posiłek z warzywami.
Komentarze (0)