Musaka (Moussaka) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Musaka (Moussaka)

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany kroję plastry, posypuję solą i odstawiam na 20 minut.

Krok 2

Cebulę i czosnek obieram. Cebule drobno siekam, czosnek rozgniatam. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek i smażę aż się cebula lekko zrumieni.

Krok 3

Zmieloną wołowinę dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażę kilka minut.

Krok 4

Gdy wołowina zbrązowieje dolewam wino i smażę do chwili odparowania na większym ogniu.

Krok 5

Do usmażonego mięsa dodaję pomidory, sól, pieprz, cynamon, listek, ziele, oregano, sól do smaku, pieprz, cukier, mieszam i całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.

Krok 6

Plastry bakłażana, które były posolone płuczę. Dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę na rozgrzanej patelni z oliwą z każdej strony. Następnie osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 7

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu roztapiam masło. Do roztopionego masła wsypuję mąkę i smażę chwilę do otrzymania jasnej zasmażki. Wlewam powoli mleko, ciągle mieszając na małym ogniu do otrzymania gęstej i kremowej konsystencji. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Krok 8

Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układam: kilka smażonych plastrów bakłażana, mięso z pomidorami. Powtarzamy warstwy: plastry bakłażana, mięso z pomidorami. Kilka plastrów pozostałych układamy na wierzch polewając beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej