Musaka (Moussaka) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Musaka (Moussaka)

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany kroję plastry, posypuję solą i odstawiam na 20 minut.

Krok 2

Cebulę i czosnek obieram. Cebule drobno siekam, czosnek rozgniatam. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek i smażę aż się cebula lekko zrumieni.

Krok 3

Zmieloną wołowinę dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażę kilka minut.

Krok 4

Gdy wołowina zbrązowieje dolewam wino i smażę do chwili odparowania na większym ogniu.

Krok 5

Do usmażonego mięsa dodaję pomidory, sól, pieprz, cynamon, listek, ziele, oregano, sól do smaku, pieprz, cukier, mieszam i całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.

Krok 6

Plastry bakłażana, które były posolone płuczę. Dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę na rozgrzanej patelni z oliwą z każdej strony. Następnie osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 7

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu roztapiam masło. Do roztopionego masła wsypuję mąkę i smażę chwilę do otrzymania jasnej zasmażki. Wlewam powoli mleko, ciągle mieszając na małym ogniu do otrzymania gęstej i kremowej konsystencji. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Krok 8

Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układam: kilka smażonych plastrów bakłażana, mięso z pomidorami. Powtarzamy warstwy: plastry bakłażana, mięso z pomidorami. Kilka plastrów pozostałych układamy na wierzch polewając beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Musaka (Moussaka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej