Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

10

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 opakowania

150 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy. Kiedy cebula będzie miękka na patelnię wrzucamy pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Do podgotowanych pomidorów dodajemy mascarpone, bazylię, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, mini kostką czosnkową, posypujemy papryką. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka wrzucamy do gotującego się sosu, mieszamy, doprawiamy do smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Szymon

    Szymon , 28.01.2025

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej