Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

9

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 opakowania

150 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy. Kiedy cebula będzie miękka na patelnię wrzucamy pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Do podgotowanych pomidorów dodajemy mascarpone, bazylię, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, mini kostką czosnkową, posypujemy papryką. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka wrzucamy do gotującego się sosu, mieszamy, doprawiamy do smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Szymon

    Szymon , 28.01.2025

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w kremowym sosie z mascarpone i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej