Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomidorów usuń szypułki i natnij skórkę z drugiej strony. Sparz chwilę we wrzącej wodzie i obierz ze skórki.
Krok 2
Obrane pomidory pokrój w plastry. Mozzarellę również pokrój w plastry, a następnie foremką do ciasteczek wytnij serca.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z oliwą i 3 łyżkami wody.
Krok 4
Plastry pomidora przekładaj na przemian z mozzarellą oraz listkami bazylii. Gotowe piramidki ułóż na talerzach i skrop przygotowanym sosem. Udekoruj listkami ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Walentynkowa mozzarella
Połączenie soczystych pomidorów, świeżych ziół i kremowego włoskiego sera to doskonała propozycja na Dzień Zakochanych, i nie tylko. Walentynkowa mozzarella jest bardzo delikatna, ale dzięki dodatkowi bazylii oraz tymianku nabiera intensywniejszego smaku. Pomidory przed podaniem sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na plastry i na każdym z nich ułóż cienkie plastry mozzarelli. W wersji walentynkowej wytnij je w kształt serca, używając do tego foremki do ciastek. Na co dzień możesz pozostawić plasterki w całości lub nadać im inny, dowolny kształt. Na serze połóż kolejny plaster pomidora i listek bazylii. Polej przekąskę sosem włoskim na bazie oliwy i udekoruj świeżym tymiankiem. Serwuj ją z grillowaną lub świeżą bagietką. Dodatkowo walentynkową mozzarellę możesz ozdobić czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami lub kaparami. Danie będzie też wyśmienite, jeśli przyrządzisz je na pieczywie i zapieczesz w piekarniku. Wypróbuj przepis na romantyczną wersję popularnej sałatki caprese. Sprawdź przepis.