Składniki
250 gramów
15 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
80 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Orzechy i twaróg pokrusz na mniejsze kawałki.
Krok 2
Ułóż szpinak na talerzu. Następnie posyp go kawałkami sera, orzechami i malinami.
Krok 3
Przygotuj ziołowy, francuski sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr, miodem i octem.
Krok 4
Polej sałatkę sosem i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Aby wzbogacić smak sałatki możesz ją dodatkowo polać kremowym sosem balsamicznym. Bardzo dobrze podkreśli on smak malin, orzechów i szpinaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z malinami i szpinakiem
Jeśli chętnie odkrywasz ciekawe połączenia smakowe, przygotuj sałatkę szpinakową z malinami i twarogiem według tego przepisu. Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia świeżych liści szpinaku, po czym umieść je w salaterce. Aby wydobyć z orzechów włoskich intensywniejszy smak i aromat, upraż je na suchej patelni. Poczekaj, aż wystygną, po czym pokrusz je na mniejsze kawałki, podobnie jak biały ser twarogowy. Posyp szpinak orzechami i twarogiem, a na koniec dodaj garść soczystych świeżych malin. Delikatny śmietankowy smak sera oraz słodycz owoców świetnie przełamie lekko kwaskowaty miodowo-ziołowy dressing. Przyrządzisz go z białego octu winnego, miodu, oliwy oraz błyskawicznego sosu francuskiego w proszku. Polej sałatkę sosem i od razu podawaj, najlepiej z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z grzanką. Dla dekoracji, a także wzbogacenia smaku potrawy, całość polej gęstym sosem balsamicznym. Zainspiruj się naszym przepisem na znakomitą sałatkę szpinakową z malinami i twarogiem. Do dzieła!