
Składniki
250 gramów
15 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
80 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie umyj i osusz. Orzechy i twaróg pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 2
Ułóż szpinak na talerzu. Następnie posyp go kawałkami sera, orzechami i malinami.

Krok 3
Przygotuj ziołowy, francuski sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr, miodem i octem.

Krok 4
Polej sałatkę sosem i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak sałatki możesz ją dodatkowo polać kremowym sosem balsamicznym. Bardzo dobrze podkreśli on smak malin, orzechów i szpinaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z malinami i szpinakiem
Zainspiruj się naszym przepisem na znakomitą szpinakową sałatkę z malinami i orzechami oraz twarogiem. Każdy kęs pełny będzie słodkich i wytrawnych smaków, które stworzą harmonijną, a zarazem wykwintną kompozycję. Nie możesz już doczekać się degustacji? Zatem do dzieła!
Dla kogo?
Jeśli chętnie odkrywasz ciekawe połączenia smakowe, przygotuj sałatkę szpinakową z malinami i twarogiem według tego przepisu. Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia świeżych liści szpinaku, po czym umieść je w salaterce. Zrobienie sałatki z malinami zajmie ci tylko kwadrans, więc brak czasu na samodzielne robienie posiłków przestanie być wymówką.
Na jaką okazję?
Delikatny śmietankowy smak sera oraz słodycz owoców świetnie przełamie lekko kwaskowaty miodowo-ziołowy dressing sałatki z malinami i szpinakiem. Przyrządzisz go z białego octu winnego, miodu, oliwy oraz błyskawicznego sosu francuskiego w proszku. Spójrz na listę pozostałych produktów potrzebnych do zrobienia sałatki z malinami i orzechami. To bardzo szykowny zestaw, który możesz podawać podczas letnich przyjęć w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Aby wydobyć z orzechów włoskich intensywniejszy smak i aromat, upraż je na suchej patelni. Poczekaj, aż wystygną, po czym pokrusz je na mniejsze kawałki, podobnie jak biały ser twarogowy. Posyp szpinak orzechami i twarogiem, a na koniec dodaj garść soczystych świeżych malin. Sałatka ze szpinakiem i malinami jest już prawie gotowa!
Dla urozmaicenia:
Polej sałatkę sosem i od razu podawaj, najlepiej z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z grzanką. Dla dekoracji, a także wzbogacenia smaku potrawy, polej sałatkę z malinami i szpinakiem gęstym sosem balsamicznym.