Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 szczypty

2 sztuki

5 sztuk

8 łyżeczek

0.5 kilograma

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim schab. Mięso natrzeć również sola i pieprzem. Włożyć do rękawa do pieczenia, zostawić na noc do zamarynowania. Po tym czasie schab upiec i ostudzić.

Krok 2

Schab pokroić w plasterki, co drugi plaster nie przecinając do końca, tak by powstały kieszonki. W każdej kieszonce umieścić łyżkę sałatki jarzynowej.

Krok 3

Kieszonki ułożyć na półmisku, udekorować pomidorkami. W litrze bulionu rozpuścić żelatynę, zalać schab i wstawić do lodówki do stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w galarecie faszerowany sałatką jarzynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej