Roszponka ze smażonym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roszponka ze smażonym tofu

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 dekagramów

1 łyżka

10 sztuk

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową kruszymy, mieszamy z 5-6 łyżkami oleju rzepakowego. Tofu kroimy w średnią kostkę i obtaczamy w przygotowanej paście, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Krok 2

Roszponkę przebieramy, dokładnie płuczemy, osuszamy. Dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki lub połówki cherry. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, dorzucamy do pozostałych składników. 3 łyżki oleju mieszamy z octem winnym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Posypujemy podsmażonym tofu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roszponka ze smażonym tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej