Paląca sałatka ziemniaczna z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paląca sałatka ziemniaczna z awokado

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

25 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy, studzimy i kroimy w średnią kostkę.

Krok 2

Pokrojoną w cienkie paseczki o długości około 1 cm pierś z indyka przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, studzimy.

Krok 3

Obraną cebulę oraz suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy miękki miąższ, kroimy w średnią kostkę. Awokado również obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Do powyższych składników wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok i skórkę z limonki, dorawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym chili jalapeno.

Krok 4

Sałatkę przekładamy do 1 większej miseczki lub 2-3 mniejszych (aby każdy otrzymał osobną porcję). Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz chili pokrojonym w cienkie paseczki.

Bernadetta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej