Paląca sałatka ziemniaczna z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paląca sałatka ziemniaczna z awokado

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

25 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy, studzimy i kroimy w średnią kostkę.

Krok 2

Pokrojoną w cienkie paseczki o długości około 1 cm pierś z indyka przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, studzimy.

Krok 3

Obraną cebulę oraz suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy miękki miąższ, kroimy w średnią kostkę. Awokado również obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Do powyższych składników wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok i skórkę z limonki, dorawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym chili jalapeno.

Krok 4

Sałatkę przekładamy do 1 większej miseczki lub 2-3 mniejszych (aby każdy otrzymał osobną porcję). Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz chili pokrojonym w cienkie paseczki.

Bernadetta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paląca sałatka ziemniaczna z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej