
Składniki
30 dekagramów
15 dekagramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
25 dekagramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy, studzimy i kroimy w średnią kostkę.
Krok 2
Pokrojoną w cienkie paseczki o długości około 1 cm pierś z indyka przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, studzimy.
Krok 3
Obraną cebulę oraz suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i usuwamy miękki miąższ, kroimy w średnią kostkę. Awokado również obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Do powyższych składników wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok i skórkę z limonki, dorawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym chili jalapeno.
Krok 4
Sałatkę przekładamy do 1 większej miseczki lub 2-3 mniejszych (aby każdy otrzymał osobną porcję). Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz chili pokrojonym w cienkie paseczki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej