Kaczka w winogronach na białym winie– Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z winogronami w białym winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

null

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i wymieszaj z 0,5 ziół, masłem i szczyptą soli.

Krok 2

Obierz jabłka pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Wymieszaj z resztą ziół. Jabłkami nadziej kaczkę i zaszyj.

Krok 3

Masą z masła i ziół natrzyj kaczkę.

Krok 4

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 125 minut. W trakcie pieczenia kaczkę polewaj powstałym sosem oraz winem. Kaczkę obłóż winogronami na 15 minut przed końcem pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z winogronami w białym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej