Składniki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
null
3 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
3 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek i wymieszaj z 0,5 ziół, masłem i szczyptą soli.
Krok 2
Obierz jabłka pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Wymieszaj z resztą ziół. Jabłkami nadziej kaczkę i zaszyj.
Krok 3
Masą z masła i ziół natrzyj kaczkę.
Krok 4
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 125 minut. W trakcie pieczenia kaczkę polewaj powstałym sosem oraz winem. Kaczkę obłóż winogronami na 15 minut przed końcem pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej