
Składniki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
2 szklanki
8 sztuk
600 gramów
1 opakowanie
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sok z cytryny wmieszaj z miodem i solą. Powstała marynatą natrzyj mięso, odstaw na godzinę.
Krok 2
Gotowe usmaż na maśle i przełóż do rondla. Zalej winem i bulionem, gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.
Krok 3
Miękkie mięso wyjmij z wywaru, ostudź je i pokrój w plastry. Wywar lekko odparuj.
Krok 4
Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zalewy z ananasa, gdy napęcznieje wlej do wrzącego wywaru.
Krok 5
Białko roztrzep z 2 łyżkami soku z ananasa i również wlej do wywaru, całość zagotuj, przecedź.
Krok 6
Na spód dużego półmiska wlej około 1 cm galarety i odstaw do zamrażalnika na 2 minuty.
Krok 7
Ułóż plastry mięsa, przekładając plastrami ananasa i pomarańczy. W środkach ananasa umieszczaj kolorowe wisienki. Całość przybierz melisą i płatkami migdałowymi. Zalej resztą galarety. Odstaw do całkowitego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej