Śląska wodzionka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śląska wodzionka

Autor: Francik51

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 litrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pół litra wody zagotować. Pokroić kromki chleba w drobną kosteczkę. Najlepszy będzie czerstwy chleb.

Krok 2

Czosnek rozgnieść w prasce. Dodać pieprz do smaku, majeranek i łyżkę smalcu. Na końcu zalać wrzącą wodą trocha pomieszać i zupa gotowa do jedzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śląska wodzionka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej