
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
100 gramów
60 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i pora obierz i pokrój w plasterki.

Krok 2
Pora podsmaż na oleju, a następnie razem z ziemniakami zalej 1 litrem wody.

Krok 3
Dodaj kostkę Knorr i gotuj.

Krok 4
Gdy ziemniaki będą już podgotowane, dorzuć soczewicę i gotuj dalej, aż będą miękkie. Na koniec dodaj jogurt. Zupę porowo - soczewicową przypraw pieprzem i słodką papryką oraz odrobiną soku z cytryny.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa porowo-soczewicowa
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na obiad? A może chcesz przygotować coś niecodziennego, a jednocześnie prostego na wieczorną kolację? Zupa porowo-soczewicowa będzie dobrym wyborem. Jej przyrządzenie jest stosunkowo łatwe. Na początek pokrój ziemniaki i pora w plasterki i oba z wymienionych gotuj w bulionie cielęcym do momentu podgotowania ziemniaków. Pora należy jednak wcześniej podsmażyć przez krótki czas. Następnie wrzuć soczewicę i całość gotuj, aż zmięknie. Wybierz jej dowolny gatunek. Do zup najlepsza jest czerwona, ponieważ nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie, szybko mięknie i rozpada się, dzięki czemu przyrządzane danie staje się gęste. Zielona soczewica jest twardsza, ma większe ziarna, które zachowują swój kształt. Dobrze też wymoczyć ją przed ugotowaniem. Gotową potrawę zabiel jogurtem naturalnym lub – opcjonalnie – śmietaną. Dopraw ją do smaku świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Smak całości podkreśli również niewielka ilość soku z cytryny. Przed podaniem możesz posypać zupę natką pietruszki albo koperkiem. Udanego gotowania.