Zupa porowo-soczewicowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa porowo-soczewicowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

1143 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

876 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1061 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

100 gramów

60 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i pora obierz i pokrój w plasterki.

Zupa porowo-soczewicowa - Krok 1

Krok 2

Pora podsmaż na oleju, a następnie razem z ziemniakami zalej 1 litrem wody.

Zupa porowo-soczewicowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę Knorr i gotuj.

Zupa porowo-soczewicowa - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą już podgotowane, dorzuć soczewicę i gotuj dalej, aż będą miękkie. Na koniec dodaj jogurt. Zupę porowo - soczewicową przypraw pieprzem i słodką papryką oraz odrobiną soku z cytryny.

Zupa porowo-soczewicowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

46

Opinie o przepisie

  • slawomirjusta@gmail.com  armes

    slawomirjusta@gmail.com armes , 01.02.2020

    bardzo dobra prosta i szybka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kaaktusica Kaaktusica

    Kaaktusica Kaaktusica , 07.10.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muzyn Muzyn

    Muzyn Muzyn , 04.10.2017

    rewelacja pycha mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Dybka

    Beata Dybka , 04.10.2017

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Zakrzewska

    Izabela Zakrzewska , 18.06.2017

    zupa szczawiowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna , 10.04.2017

    rewelacj uwielbiam wasze przepisy,Super aplikacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kolodziejczak

    Pawel Kolodziejczak , 10.04.2017

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 22.01.2016

    Super, ale następnym razem kroję pora i ziemniaki w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • NATURHOUSE Polska

    NATURHOUSE Polska , 22.05.2015

    Prezentujemy dietetyczną, ale równie smaczną propozycję na lasagne z cukinią i szpinakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kowalczyk

    Mariola Kowalczyk , 18.05.2015

    Magda Gessler jest ciągle głodna :(, nakarmcie ją nareszcie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.05.2015

    Małgorzata, nic nie stoi na przeszkodzie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Nazarkiewicz

    Małgorzata Nazarkiewicz , 18.05.2015

    Optuje za szklaneczka whisky :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Nazarkiewicz

    Małgorzata Nazarkiewicz , 18.05.2015

    przepisy.pl można dac soczewice z puszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dembiński

    Krzysztof Dembiński , 17.05.2015

    AAAA co ja zając

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Rypinska

    Malgorzata Rypinska , 17.05.2015

    Ja tez :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Slowikowski

    Henryk Slowikowski , 17.05.2015

    tylko palce lizać - pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Lelo

    Grażyna Lelo , 17.05.2015

    Jesli kurczak ugotuje to ja zjem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kozik

    Elżbieta Kozik , 17.05.2015

    Chyba nie bo nie lubię ani pora ani soczewicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kaluzna

    Katarzyna Kaluzna , 17.05.2015

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Ossolińska

    Jadwiga Ossolińska , 17.05.2015

    Super. To jest przepis dla mnie. Produkty te nie wywołują alergii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Karczewski

    Jaroslaw Karczewski , 17.05.2015

    przyrządzona:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 17.05.2015

    u mnie tradycyjnie rosolek dzisiaj byl! a, nie jakies wymysly!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 17.05.2015

    Jak jest dobrze przyżądzona do smaku jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ostrowska - Dyksa

    Halina Ostrowska - Dyksa , 17.05.2015

    Skrzydełka, włoszczyzna i dalej przepis, na jutro obiadek jak ta lala :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Fednar

    Elzbieta Fednar , 17.05.2015

    pyszna i zdrowa , lecz bez rosołku , pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Jańczyk

    Beata Jańczyk , 17.05.2015

    pychotka, tylko dodałam jeszcze boczuś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wiącek

    Marek Wiącek , 17.05.2015

    a mięcho gdzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Tłuchowski

    Aleksander Tłuchowski , 17.05.2015

    i jeszcze piwo a nawet szklaneczka whisky

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Żebrowska

    Lucyna Żebrowska , 17.05.2015

    A kto gotowal ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Roman

    Roman Roman , 17.05.2015

    smaczna i szybka w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa porowo-soczewicowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z papryki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa porowo-soczewicowaZupa porowo-soczewicowa

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na obiad? A może chcesz przygotować coś niecodziennego, a jednocześnie prostego na wieczorną kolację? Zupa porowo-soczewicowa będzie dobrym wyborem. Jej przyrządzenie jest stosunkowo łatwe. Na początek pokrój ziemniaki i pora w plasterki i oba z wymienionych gotuj w bulionie cielęcym do momentu podgotowania ziemniaków. Pora należy jednak wcześniej podsmażyć przez krótki czas. Następnie wrzuć soczewicę i całość gotuj, aż zmięknie. Wybierz jej dowolny gatunek. Do zup najlepsza jest czerwona, ponieważ nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie, szybko mięknie i rozpada się, dzięki czemu przyrządzane danie staje się gęste. Zielona soczewica jest twardsza, ma większe ziarna, które zachowują swój kształt. Dobrze też wymoczyć ją przed ugotowaniem. Gotową potrawę zabiel jogurtem naturalnym lub – opcjonalnie – śmietaną. Dopraw ją do smaku świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Smak całości podkreśli również niewielka ilość soku z cytryny. Przed podaniem możesz posypać zupę natką pietruszki albo koperkiem. Udanego gotowania.