Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

6 łyżek

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 szczypty

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej w garnku ok. 1,5 wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.

Krok 2

Łodygę brokuła obierz jeśli jest włóknista, pokrój w kostkę. Dodaj razem z porem do podgotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze razem ok. 5 minut.

Krok 3

Śmietanę roztrzep z mąką i solą, zahartuj wlewając do niec kilka łyżek gorącej zupy, przelej do garnka, zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki - domowych nie trzeba obierać. Zupy już nie gotuj bo zakwaszona może się zwarzyć.

Krok 4

Podgardle pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na chrupiące skwareczki. Nalej zupę na talerze, posyp szczypiorkiem i skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej