Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

6 łyżek

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 szczypty

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej w garnku ok. 1,5 wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.

Krok 2

Łodygę brokuła obierz jeśli jest włóknista, pokrój w kostkę. Dodaj razem z porem do podgotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze razem ok. 5 minut.

Krok 3

Śmietanę roztrzep z mąką i solą, zahartuj wlewając do niec kilka łyżek gorącej zupy, przelej do garnka, zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki - domowych nie trzeba obierać. Zupy już nie gotuj bo zakwaszona może się zwarzyć.

Krok 4

Podgardle pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na chrupiące skwareczki. Nalej zupę na talerze, posyp szczypiorkiem i skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczano-brukułowo-ogórkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej