
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
6 łyżek
0.5 łyżeczki
3 łyżki
2 szczypty
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej w garnku ok. 1,5 wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.
Krok 2
Łodygę brokuła obierz jeśli jest włóknista, pokrój w kostkę. Dodaj razem z porem do podgotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze razem ok. 5 minut.
Krok 3
Śmietanę roztrzep z mąką i solą, zahartuj wlewając do niec kilka łyżek gorącej zupy, przelej do garnka, zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki - domowych nie trzeba obierać. Zupy już nie gotuj bo zakwaszona może się zwarzyć.
Krok 4
Podgardle pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na chrupiące skwareczki. Nalej zupę na talerze, posyp szczypiorkiem i skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej