Przystawki i przekąski z cebuli
Złociste, chrupiące krążki serwowane w zestawie z hamburgerami, frytkami i sosami mogą stanowić znakomitą przekąskę na spotkania czy wieczorny seans filmowy. Cebulowe krążki (onion rings) to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie cebuli. Znany z amerykańskich filmów przysmak doskonale przyjął się też w innych krajach – i nic w tym dziwnego. Krążki są proste w przyrządzeniu i wspaniale smakują obtoczone w chrupkim cieście z dodatkiem przypraw. Najlepiej podawać je na ciepło z gęstą śmietaną albo jogurtowym dipem. Sprawdzą się przede wszystkim na mniej formalne okazje. Na większe uroczystości lepsze będą roladki, np. kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ta odmiana jest łagodniejsza i słodsza niż żółta, dlatego rewelacyjnie nadaje się do karmelizowania czy przyrządzania konfitur. W takiej postaci jest też ciekawym dodatkiem do mięs. Jeśli doprawisz ją przyprawami korzennymi, będzie stanowić oryginalny składnik wielu dań, nie tylko roladek z kurczaka. Przekonaj się, że dania z cebuli mogą być wykwintne.
Dania z cebuli faszerowanej
Cebula nadaje się również do faszerowania. Po upieczeniu mięknie, lecz zachowuje swój kształt, ponadto łatwo jest ją wydrążyć, a wewnętrzne warstwy da się wykorzystać na wiele sposobów. Upieczona cebula staje się słodkawa i łagodniejsza w smaku niż surowa, dlatego przygotowując dania z cebuli z nadzieniem, warto sięgać po wyraziste dodatki. Pieczona cebula z boczkiem, pokryta chrupiącą warstwą tartej bułki, z wędzoną wędliną i żółtym serem, to dobra inspiracja na oryginalny obiad. Żeby warzywa odpowiednio zmiękły, potrzebny jest oczywiście sos. Do cebuli będzie pasować np. serowo-brokułowy, który skomponuje się z pozostałymi składnikami, podkreślając aromat boczku. Dania z cebuli przygotujesz również na grillu, np. kaszankę grillowaną w cebuli. Jej przyrządzanie trzeba zacząć nieco wcześniej – zanim rozpalisz grill i ułożysz na nim cebule, podsmaż najpierw kaszankę z jabłkiem i majerankiem, które podkreślą jej smak, a żeby wzbogacić go jeszcze bardziej, dodaj do nadzienia starty oscypek. Ten wyrazisty góralski ser idealnie nadaje się do grillowania. Gotowe danie podawaj solo lub z chrupkim pieczywem. Cebule faszerowane to też godne polecenia rozwiązanie, gdy chcesz wykorzystać jedynie niewielką ilość mięsa. W połączeniu z pieczarkami i ryżem stworzą smaczne nadzienie, a całość dopełni pomidorowy sos neapolitański.
Cebulowe nadzienia i nie tylko
Cebula to warzywo znakomite nie tylko do nadziewania, ale też do przyrządzania na jego bazie farszu. Karkówka z duszoną cebulą jest tego świetnym przykładem – mięso zawinięte w niewielkie roladki można z powodzeniem serwować na specjalne okazje. Smacznie skomponuje się z kaszą jęczmienną, kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą, a dobrym uzupełnieniem będzie sos grzybowy albo pieczeniowy. Do dań z cebulą zalicza się jednocześnie popularne hamburgery – tu warzywo może być składnikiem kotletów lub dodatkiem do gotowego dania. Burgery z grilla, podane z serem cheddar i czerwoną cebulą, zestaw też z ogórkami kiszonymi lub pomidorkami koktajlowymi. A jeśli chcesz nadać cebulowego posmaku innym daniom, najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie sosu cebulowego. Polewaj nim bitki wołowe lub rolady śląskie.
Zupy cebulowe
Dania z cebuli są popularne w wielu krajach, a warzywo to wykorzystywane jest na różne sposoby. Jednym z najbardziej znanych jest francuska zupa cebulowa, podawana klasycznie z grzanką serową. Można ją przygotować z kawałkami warzyw, w formie kremu albo z innymi dodatkami. Skorzystaj z przepisu na zupę cebulową z kawałkami pomidorków cherry – by nadać jej wytrawny smak, wykorzystaj do jej przyrządzenia białe wino. Dla osób lubiących łagodniejsze dania, dobrą propozycją będzie kremowa zupa z młodej cebuli urozmaicona szczypiorkiem. To idealna potrawa na lato. Zaserwuj ją z drobnymi kluseczkami, pszennymi tostami lub pasztecikami mięsnymi.
Dania z cebuli mogą być wykwintne i efektownie. Spróbuj na przykład zupy cebulowej „pod pierzynką” z ciasta francuskiego zamiast wariantu z grzanką serową. Będzie świetną przystawką albo pierwszym daniem. Odkryj na jak wiele sposobów da się przyrządzić to popularne warzywo.