Zupa cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

831 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W litrze gotującej się wody rozpuść dwie kostki rosołowe. Obierz cebule, pokrój ja w półplastry, posiekaj ząbek czosnku i tymianek.

Krok 2

W sporym garnku, na połowie rozgrzanej margaryny, podsmaż cebule, smaż aż zbrązowieją, dodaj cukier. Wszystko razem smaż jeszcze, do czasu aż cukier zacznie brązowieć, dodaj wtedy łyżkę maki i dokładnie rozprowadź ja w cebuli. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol odparuje. Wlej rosół wołowo-drobiowy, dodaj przyprawy: ziele angielskie, czosnek, pieprz, liść laurowy i posiekany tymianek. Zupę gotuj jeszcze przez co najmniej 30 minut, na wolnym ogniu.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj grzanki. Na patelni, na pozostałej margarynie podsmaż kromki chleba – powinny być złociste i chrupiące. Oprósz je obficie startym serem. Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 8 minut. Ser na powierzchni grzanek powinien się zapiec.

Krok 4

Podawaj gorącą zupę w talerzu lub misce, z grzankami ułożonymi w środku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem.

Upewnij się, że ser zawieraj podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowaZupa cebulowa

Jeśli myślisz o przyrządzeniu smacznej zupy wegetariańskiej, dobrym wyborem będzie cebulowa z tego przepisu. Danie to powstaje na bulionie z włoszczyzny, do którego dodaje się podsmażoną na brązowo cebulę. Warzywo nabierze ciekawego smaku, jeśli doprawisz je pod koniec smażenia łyżką cukru – ten pod wpływem ciepła przemieni się w karmel. Do zupy cebulowej dobrze pasować będzie tymianek czy gałka muszkatołowa. Serwuj ją także z grzankami serowymi, które łatwo przyrządzisz z dowolnego rodzaju pieczywa. Wystarczy, że jego kromki podsmażysz na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni tłuszczu. Tak przygotowane posyp dowolnym rodzajem sera, koniecznie twardego i startego na małych oczkach tarki. Sprawdzi się gruyère, parmezan lub mieszanka obu wymienionych gatunków. Bardziej wyrazistego smaku nadasz grzankom, mieszając wcześniej ser z kilkoma ząbkami drobno siekanego czosnku. Po opieczeniu kromek pieczywa w piekarniku, możesz je dodatkowo posmarować niewielką ilością pesto z pietruszki. Sprawdź nasz przepis na tę smaczną zupę wegetariańską.