Zupa cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

831 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

4 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 ziarna

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W litrze gotującej się wody rozpuść dwie kostki rosołowe. Obierz cebule, pokrój ja w półplastry, posiekaj ząbek czosnku i tymianek.

Krok 2

W sporym garnku, na połowie rozgrzanej margaryny, podsmaż cebule, smaż aż zbrązowieją, dodaj cukier. Wszystko razem smaż jeszcze, do czasu aż cukier zacznie brązowieć, dodaj wtedy łyżkę maki i dokładnie rozprowadź ja w cebuli. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol odparuje. Wlej rosół wołowo-drobiowy, dodaj przyprawy: ziele angielskie, czosnek, pieprz, liść laurowy i posiekany tymianek. Zupę gotuj jeszcze przez co najmniej 30 minut, na wolnym ogniu.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj grzanki. Na patelni, na pozostałej margarynie podsmaż kromki chleba – powinny być złociste i chrupiące. Oprósz je obficie startym serem. Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 8 minut. Ser na powierzchni grzanek powinien się zapiec.

Krok 4

Podawaj gorącą zupę w talerzu lub misce, z grzankami ułożonymi w środku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem.

Upewnij się, że ser zawieraj podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowaZupa cebulowa

Jeśli myślisz o przyrządzeniu smacznej zupy wegetariańskiej, dobrym wyborem będzie cebulowa z tego przepisu. Danie to powstaje na bulionie z włoszczyzny, do którego dodaje się podsmażoną na brązowo cebulę. Warzywo nabierze ciekawego smaku, jeśli doprawisz je pod koniec smażenia łyżką cukru – ten pod wpływem ciepła przemieni się w karmel. Do zupy cebulowej dobrze pasować będzie tymianek czy gałka muszkatołowa. Serwuj ją także z grzankami serowymi, które łatwo przyrządzisz z dowolnego rodzaju pieczywa. Wystarczy, że jego kromki podsmażysz na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni tłuszczu. Tak przygotowane posyp dowolnym rodzajem sera, koniecznie twardego i startego na małych oczkach tarki. Sprawdzi się gruyère, parmezan lub mieszanka obu wymienionych gatunków. Bardziej wyrazistego smaku nadasz grzankom, mieszając wcześniej ser z kilkoma ząbkami drobno siekanego czosnku. Po opieczeniu kromek pieczywa w piekarniku, możesz je dodatkowo posmarować niewielką ilością pesto z pietruszki. Sprawdź nasz przepis na tę smaczną zupę wegetariańską.