
Składniki
50 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej kostki rosołowe Knorr.

Krok 2
Posiekaj cebulę w piórka, a następnie usmaż ją na lekko rozgrzanym maśle. Dolej do cebuli wcześniej przygotowany rosół.

Krok 3
Gotuj kilka minut, a następnie przetrzyj cebulę przez sitko. Wymieszaj z winem i zagotuj.

Krok 4
Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i połącz z gotującym się wywarem. Zagotuj i lekko przestudź.

Krok 5
Dodaj żółtka rozmieszane z niewielką ilością gorącej zupy. Dopraw do smaku curry i gałką muszkatołową.


Dobra rada:
Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa
Absolutny przebój kuchni francuskiej – zupa cebulowa – przyjęła się także nad Wisłą, wszak dania z cebulą to także nasza specjalność. Ta potrawa jest idealnym przykładem, jak z tanich składników w zaledwie pół godziny wyczarować danie godne eleganckiej restauracji, które nasyci cała rodzinę a także pozytywnie zaskoczy gości, którym ją podasz. Oprócz pół kilograma cebuli będziesz potrzebować także odrobiny białego wytrawnego wina, a także żółtek jaj i tłuszczu, które dodane do gotującej się zupy pod sam koniec, zagęszczą ją i zapewnią aksamitną konsystencję. Innowacją, względem oryginalnej francuskiej receptury, jest dodanie orientalnej mieszanki przypraw czyli curry. Nadaje ono zupie złotego koloru, ale także niepowtarzalnego aromatu. Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba. Po wierzchu możesz dodatkowo posypać je serem i krótko zapiec na grillu.