Pieczona cebula z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cebula z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

3 łyżki

200 gramów

1 opakowanie

12 sztuk

50 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz. Następnie z każdej zetnij „kapelusz” w ¾ wysokości. Środek cebuli wydrąż.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Wydrążone oraz ścięte kawałki cebuli wraz z czosnkiem drobno posiekaj.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę. Przesmaż na oliwie i dodaj cebulę. Całość duś, aż boczek zrobi się rumiany. Odstaw do ostygnięcia.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj starty ser i wszystko wymieszaj, aby powstał farsz.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Farszem nadziewaj cebulę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 6

Krok 7

Zalej płynem cebule. Posyp bułką tartą i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cebula z boczkiemPieczona cebula z boczkiem

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie to koniecznie wypróbuj przepis na delikatną, pieczoną cebulę z chrupiącym boczkiem. To potrawa, która nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z powodzeniem możesz zaserwować ją swojej rodzinie, czy znajomym. Do wykonania tego szybkiego dania potrzebujesz kilku łatwo dostępnych produktów. Podstawowym składnikiem jest cebula. Obierz ją, zetnij kapelusz, a następnie wydrąż środek. Jeśli chcesz uniknąć łez podczas krojenia cebuli to zamocz ją wcześniej w lodowatej wodzie. Do farszu potrzebujesz czosnku, posiekanego środka cebuli, boczku oraz sera. Wszystko przesmaż na patelni z odrobiną oleju, następnie nafaszeruj cebulę. Jeśli nie masz w swojej lodówce boczku, możesz zastąpić go, np. kiełbasą lub kabanosem. Gotowe cebule zalej sosem na bazie Fixu Knorr. Na koniec posyp bułką tartą, która nada potrawie chrupkości i złocistego koloru. Danie podaj ze świeżą natką pietruszki. Doda ona potrawie świeżości oraz koloru.