Pieczona cebula z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona cebula z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

50 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz. Następnie z każdej zetnij „kapelusz” w ¾ wysokości. Środek cebuli wydrąż.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Wydrążone oraz ścięte kawałki cebuli wraz z czosnkiem drobno posiekaj.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę. Przesmaż na oliwie i dodaj cebulę. Całość duś, aż boczek zrobi się rumiany. Odstaw do ostygnięcia.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj starty ser i wszystko wymieszaj, aby powstał farsz.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Farszem nadziewaj cebulę i ułóż ją w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 6

Krok 7

Zalej płynem cebule. Posyp bułką tartą i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Pieczona cebula z boczkiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cebula z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cebula z boczkiemPieczona cebula z boczkiem

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie to koniecznie wypróbuj przepis na delikatną, pieczoną cebulę z chrupiącym boczkiem. To potrawa, która nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z powodzeniem możesz zaserwować ją swojej rodzinie, czy znajomym. Do wykonania tego szybkiego dania potrzebujesz kilku łatwo dostępnych produktów. Podstawowym składnikiem jest cebula. Obierz ją, zetnij kapelusz, a następnie wydrąż środek. Jeśli chcesz uniknąć łez podczas krojenia cebuli to zamocz ją wcześniej w lodowatej wodzie. Do farszu potrzebujesz czosnku, posiekanego środka cebuli, boczku oraz sera. Wszystko przesmaż na patelni z odrobiną oleju, następnie nafaszeruj cebulę. Jeśli nie masz w swojej lodówce boczku, możesz zastąpić go, np. kiełbasą lub kabanosem. Gotowe cebule zalej sosem na bazie Fixu Knorr. Na koniec posyp bułką tartą, która nada potrawie chrupkości i złocistego koloru. Danie podaj ze świeżą natką pietruszki. Doda ona potrawie świeżości oraz koloru.