
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 garść
1 garść
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj patelnię i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Na desce do krojenia drobno posiekają cebulę i czosnek, a następnie podsmaż do momentu aż składniki lekko się zarumienią.

Krok 2
Do cebuli i czosnku dodaj puszkę pomidorów, posiekane oliwki oraz zioła. Wszystkie składniki duś pod przykryciem około 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i podsmażaj jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

Krok 3
W dzbanku przygotuj wywar do zupy. Odmierz i wlej 4 szklanki gorącej wody, dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr i wymieszaj. Kostka powinna ładnie się rozpuścić i nadać bulionowi złocisty kolor.

Krok 4
Podsmażone na patelni warzywa zalej gorącym bulionem i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, po czym dopraw do smaku pieprzem, papryką oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 5
Włoska zupa pomidorowa jest gotowa! Podawaj ją w miseczkach, posypaną startym żółtym serem lub zaprawioną łyżką kwaśnej śmietany. Możesz serwować ją również z chrupiącą ziołową bagietką.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, by zupa pomidorowa włoska miała konsystencję gładkiego kremu przed dodaniem oliwek zblenduj ze sobą pomidory, czosnek i cebulkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zupa pomidorowa
Dla kogo?
Zupa włoska pomidorowa to danie dla miłośników pomidorowych smaków oraz tradycyjnej włoskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Na jaką okazję sprawdzi się zupa pomidorowa włoska? Przepis nie jest skomplikowany i doskonale sprawdzi się na co dzień. Przyrządź ją jako smaczne danie na obiad lub kolację albo zabierz ze sobą do pracy. Zupę możesz zaserwować też na mniej lub bardziej oficjalnej imprezie rodzinnej.
Czy wiesz, że?
Włoska zupa pomidorowa to potrawa, która wyśmienicie smakuje z chrupiącą grzanką. Wystarczy przekroić bagietkę, posmarować masłem z dodatkiem czosnku (lub bez, jak kto woli) i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika.
Dla urozmaicenia:
Latem do przygotowania zupy możesz użyć świeżych, dojrzewających w słońcu słodkich pomidorów. Zimą, kiedy warzywa dostępne w sklepach nie są tak aromatyczne, z powodzeniem możesz zastąpić je pomidorami w puszce. Doskonale sprawdzą się pomidory pelati.