Włoska zupa pomidorowa – na rosole: przepis | Przepisy.pl pixel

Włoska zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
288 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 garść

1 garść

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj patelnię i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Na desce do krojenia drobno posiekają cebulę i czosnek, a następnie podsmaż do momentu aż składniki lekko się zarumienią.

Włoska zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Do cebuli i czosnku dodaj puszkę pomidorów, posiekane oliwki oraz zioła. Wszystkie składniki duś pod przykryciem około 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i podsmażaj jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

Włoska zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

W dzbanku przygotuj wywar do zupy. Odmierz i wlej 4 szklanki gorącej wody, dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr i wymieszaj. Kostka powinna ładnie się rozpuścić i nadać bulionowi złocisty kolor.

Włoska zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Podsmażone na patelni warzywa zalej gorącym bulionem i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, po czym dopraw do smaku pieprzem, papryką oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Włoska zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Włoska zupa pomidorowa jest gotowa! Podawaj ją w miseczkach, posypaną startym żółtym serem lub zaprawioną łyżką kwaśnej śmietany. Możesz serwować ją również z chrupiącą ziołową bagietką.

Włoska zupa pomidorowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, by zupa pomidorowa włoska miała konsystencję gładkiego kremu przed dodaniem oliwek zblenduj ze sobą pomidory, czosnek i cebulkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa pomidorowaWłoska zupa pomidorowa

Dla kogo?

Zupa włoska pomidorowa to danie dla miłośników pomidorowych smaków oraz tradycyjnej włoskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Na jaką okazję sprawdzi się zupa pomidorowa włoska? Przepis nie jest skomplikowany i doskonale sprawdzi się na co dzień. Przyrządź ją jako smaczne danie na obiad lub kolację albo zabierz ze sobą do pracy. Zupę możesz zaserwować też na mniej lub bardziej oficjalnej imprezie rodzinnej.

Czy wiesz, że?

Włoska zupa pomidorowa to potrawa, która wyśmienicie smakuje z chrupiącą grzanką. Wystarczy przekroić bagietkę, posmarować masłem z dodatkiem czosnku (lub bez, jak kto woli) i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

Dla urozmaicenia:

Latem do przygotowania zupy możesz użyć świeżych, dojrzewających w słońcu słodkich pomidorów. Zimą, kiedy warzywa dostępne w sklepach nie są tak aromatyczne, z powodzeniem możesz zastąpić je pomidorami w puszce. Doskonale sprawdzą się pomidory pelati.