Cannelloni w beszamelu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni w beszamelu

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli nie masz porządnego rękawa cukierniczego do faszerowania, możesz włożyć nadzienie do plastikowego woreczka, odciąć mały rożek i powolutku wyciskać farsz do makaronowych rurek. Woreczek bez problemu zastąpi rękaw.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj cannelloni al dente w wodzie, w której wcześniej rozpuściłeś kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Zahartuj w misce z zimną wodą i kostkami lodu, delikatnie osusz na papierowym ręczniku. W tym czasie zrób farsz: przełóż szpinak na czystą ściereczkę i odciśnij z wody. Rozgrzej masło, włóż szpinak i smaż 3 minuty. Posól do smaku. Utrzyj ricottę z przestudzonym szpinakiem, śmietaną, 2/3 parmezanu oraz jajkami. Przypraw pieprzem i startą gałką muszkatołową. Farszem napełnij rękaw cukierniczy lub szpryckę, nafaszeruj rurki cannelloni. Na dno żaroodpornej formy wlej trochę beszamelu, ułóż cannelloni, zalej reszta beszamelu i posyp pozostałym parmezanem. Zapiekaj 10 minut.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni w beszamelu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej