
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli nie masz porządnego rękawa cukierniczego do faszerowania, możesz włożyć nadzienie do plastikowego woreczka, odciąć mały rożek i powolutku wyciskać farsz do makaronowych rurek. Woreczek bez problemu zastąpi rękaw.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj cannelloni al dente w wodzie, w której wcześniej rozpuściłeś kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Zahartuj w misce z zimną wodą i kostkami lodu, delikatnie osusz na papierowym ręczniku. W tym czasie zrób farsz: przełóż szpinak na czystą ściereczkę i odciśnij z wody. Rozgrzej masło, włóż szpinak i smaż 3 minuty. Posól do smaku. Utrzyj ricottę z przestudzonym szpinakiem, śmietaną, 2/3 parmezanu oraz jajkami. Przypraw pieprzem i startą gałką muszkatołową. Farszem napełnij rękaw cukierniczy lub szpryckę, nafaszeruj rurki cannelloni. Na dno żaroodpornej formy wlej trochę beszamelu, ułóż cannelloni, zalej reszta beszamelu i posyp pozostałym parmezanem. Zapiekaj 10 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej