
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli nie masz porządnego rękawa cukierniczego do faszerowania, możesz włożyć nadzienie do plastikowego woreczka, odciąć mały rożek i powolutku wyciskać farsz do makaronowych rurek. Woreczek bez problemu zastąpi rękaw.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj cannelloni al dente w wodzie, w której wcześniej rozpuściłeś kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Zahartuj w misce z zimną wodą i kostkami lodu, delikatnie osusz na papierowym ręczniku. W tym czasie zrób farsz: przełóż szpinak na czystą ściereczkę i odciśnij z wody. Rozgrzej masło, włóż szpinak i smaż 3 minuty. Posól do smaku. Utrzyj ricottę z przestudzonym szpinakiem, śmietaną, 2/3 parmezanu oraz jajkami. Przypraw pieprzem i startą gałką muszkatołową. Farszem napełnij rękaw cukierniczy lub szpryckę, nafaszeruj rurki cannelloni. Na dno żaroodpornej formy wlej trochę beszamelu, ułóż cannelloni, zalej reszta beszamelu i posyp pozostałym parmezanem. Zapiekaj 10 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej