Cannelloni w zielonym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni w zielonym sosie

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

500 gramów

60 gramów

1 sztuka

40 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cannelloni: Z podanych składników 9mąka, jajka, oliwa) zagnieść ciasto – cienko rozwałkować i pokroić na pasy. Sos: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.). Pod koniec gotowania dodać szpinak. Zalać sosem cannelloni. Zapiekać w piekarniku w temp. 190C przez ok. 30min. Smacznego!

Krok 2

Farsz: Cebulę posiekać, dodać pokrojone pieczarki – podsmażyć, Dodać pokrojonego pomidora – poddusić. Doprawić rozkruszoną kostką bulionową i pieprzem. Wymieszać ze zmielonym mięsem. Układać farsz na paskach makaronu – zawijać ruloniki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać żółtym serem.

Krok 3

Sos: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.). Pod koniec gotowania dodać szpinak. Zalać sosem cannelloni. Zapiekać w piekarniku w temp. 190C przez ok. 30min. Smacznego!

magnolia0joaska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni w zielonym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wołowina z orzechami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej