Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
300 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
40 gramów
60 gramów
500 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cannelloni: Z podanych składników 9mąka, jajka, oliwa) zagnieść ciasto – cienko rozwałkować i pokroić na pasy. Sos: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.). Pod koniec gotowania dodać szpinak. Zalać sosem cannelloni. Zapiekać w piekarniku w temp. 190C przez ok. 30min. Smacznego!
Krok 2
Farsz: Cebulę posiekać, dodać pokrojone pieczarki – podsmażyć, Dodać pokrojonego pomidora – poddusić. Doprawić rozkruszoną kostką bulionową i pieprzem. Wymieszać ze zmielonym mięsem. Układać farsz na paskach makaronu – zawijać ruloniki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać żółtym serem.
Krok 3
Sos: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.). Pod koniec gotowania dodać szpinak. Zalać sosem cannelloni. Zapiekać w piekarniku w temp. 190C przez ok. 30min. Smacznego!
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej