Cannelloni ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

1630 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj cannelloni w osolonej wodzie.

Krok 2

Rozmieszaj Fix Spaghetti Bolognese Knorr ze szklanką wody, po czym zagotuj i odstaw.

Krok 3

Pokrój cebulę i czosnek. Podsmaż je, następnie dodaj szpinak i smaż przez około 5 minut.

Krok 4

Pokrój camembert i razem ze śmietaną, dodaj do podsmażonych warzyw.

Krok 5

Powstałą masą nadziej cannelloni, ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym Fixem Knorr. Następnie posyp startym serem i piecz około 10 minut w 190 stopniach. Podawaj.

4

Opinie o przepisie

  • Rafal Misiura

    Rafal Misiura

    polecam dodać wędzonego łososia do farszu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Free

    Asia Free

    Da się zjeść, ale bez szału.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kurek

    Łukasz Kurek

    gorąco polecam. Ja dodaję do farszu jeszcze filet z kurczaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Bryczek

    Małgorzata Bryczek

    polecam. jednak ja wkładam do piekarnika nieugotowany makaron i dłużej zapiekam. łatwiej jest wtedy włożyć farsz do środka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni ze szpinakiemCannelloni ze szpinakiem

Włoski makaron, który wyglądem przypomina rurki, ludzkość zna już od 200 lat. Cannelloni – bo o nim mowa, daje w kuchni niegraniczone możliwości, będąc postawą wyszukanych przystawek i zapiekanek. Nazwa makaronu nie jest zbyt poetycka, bo oznacza po prostu… duża rurę. Mimo to, nie ujmuje jej wartości, bo cannelloni wypełnione dowolnym farszem jest przepyszne. A może być jeszcze lepsze, jeśli przygotujesz je według tego przepisu. Cebulkę, czosnek i szpinak przysmaż na patelni, a następnie dodaj camembert i śmietanę. Jeśli nie przepadasz za tym serem, możesz zastąpić go tartym żółtym serem, np. typu gouda lub ementaler. Tak przygotowanym farszem wystarczy wypełnić ugotowane wcześniej cannelloni, ułożyć ciasno na dnie żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Na wierzchu możesz posypać jeszcze odrobiną żółtego sera. Nie będziesz musiała długo czekać na efekty, bo całość piecze się tylko 10 minut. Uważaj, bo łatwo uzależnia!