Włoska sałatka z cieciorką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

670 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1080 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stwórz aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą z pomidorów. Dodaj posiekany czosnek oraz sok z cytryny.

Krok 2

Papryki oraz pomidory pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj a cieciorkę odsącz na sicie.

Krok 3

W misce połącz cieciorkę, paprykę oraz pomidory. Dodaj kumin, przygotowany sos oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj i gotowa sałatkę przełóż do salaterki. Sałatkę podawaj z pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak sałatki, dodaj posiekaną papryczkę chilli.

22

Opinie o przepisie

  • brzoskwinka81

    brzoskwinka81, 16.04.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Januchta-Bolka

    Izabela Januchta-Bolka, 01.04.2016

    Zrobiłam...pyszna!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 31.03.2016

    Jadwiga, masz jakieś swoje dodatki do przepisu? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Lipicka Knysak

    Jadwiga Lipicka Knysak, 31.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Rybak

    Edward Rybak, 31.03.2016

    Oni tu na statku maja jakies hinduskie i filipinskie przyprawy, niedostepne w Polsce. Calosc dwoch calkiem roznie zrobionych byla skomponowana "z klasa". Przykro, ale nie potrafie pomoc. Na jednym ze zdjec "wielkanocnych" w moim albumie ze statku "Tamerlane" widac te potrawy, ale bez detali.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Allkon.pl

    Allkon.pl, 31.03.2016

    Może jakiś ciekawy przepis? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Studnicka

    Joanna Studnicka, 31.03.2016

    Dla zdrowia sos robię własny bez torebki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska, 31.03.2016

    Lubie takie salatki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Rogowicz

    Adam Rogowicz, 31.03.2016

    Jadamy ją jest super. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Dyżewska

    Elżbieta Dyżewska, 31.03.2016

    Jest pyszna Ja lubię w postaci pasty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Buchta

    Tadeusz Buchta, 31.03.2016

    Nie perły..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik, 31.03.2016

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chrzanowska

    Katarzyna Chrzanowska, 31.03.2016

    Same witaminy.bedzie linia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Majchrzak

    Andrzej Majchrzak, 31.03.2016

    Ale się odchudzacie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Rybak

    Edward Rybak, 31.03.2016

    Obzarlem sie cieciorki w swieta wielkanocne. Kucharz zrobil na dwa sposoby. Pyszne bylo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Bubicz

    Henryk Bubicz, 31.03.2016

    To dzisiaj po meczu cie-co smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Stankiewicz

    Ela Stankiewicz, 31.03.2016

    Cieciorka ! czyli .. ciecierzyca. ... !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Socha

    Paweł Socha, 31.03.2016

    mniammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Aniol

    Ewa Aniol, 31.03.2016

    można jeszcze dodać pieczone buraki ćwikłowe pokrojone w paski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zacharska-Guz

    Beata Zacharska-Guz, 31.03.2016

    Mirro Z. i sałatka z cieciorki? Jestem zdumiennie zaskoczona :-D.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wawreniuk

    Teresa Wawreniuk, 31.03.2016

    Agusiu robiłaś to - smaczne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ryczaj

    Barbara Ryczaj, 31.03.2016

    te białe kulki to cieciorka! mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z cieciorką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z cieciorkąWłoska sałatka z cieciorką

Cieciorka, zwana też włoskim grochem, to świetna baza na szybką i smaczną sałatkę. Do jej przygotowania użyj cieciorki z puszki. Nadaje się również gotowana, należy ją jednak dzień wcześniej namoczyć w wodzie. Spróbuj też wersji pieczonej w piekarniku, z dodatkiem oliwy i przypraw np. kurkumy albo suszonych ziół. Sprawdzi się tu szczególnie oregano, bazylia i majeranek. Cieciorka zyska wtedy bardziej wyrazisty smak, a jej skórka stanie się chrupiąca. Paprykę pokrój w długie, cienkie paski. Wybierz różne kolory warzyw, sałatka będzie wyglądała lepiej. Wkrój też świeżego ogórka, najlepiej z gładką skórką. Z dużych usuń pestki. Sałatkę polej sosem np. ziołowo-paprykowym albo typu włoskiego. Dodaj do niego sok z cytryny, świeże zioła i oliwę z suszonych pomidorów. Dołóż też nieco chili, wtedy sos będzie bardziej pikantny. Dopraw kminem rzymskim albo koprem włoskim. Sałatkę udekoruj świeżą kolendrą lub pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa albo koziego sera.