
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Stwórz aromatyczny, paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą z pomidorów. Dodaj posiekany czosnek oraz sok z cytryny.
Krok 2
Papryki oraz pomidory pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj a cieciorkę odsącz na sicie.
Krok 3
W misce połącz cieciorkę, paprykę oraz pomidory. Dodaj kumin, przygotowany sos oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj i gotowa sałatkę przełóż do salaterki. Sałatkę podawaj z pieczywem.

Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak sałatki, dodaj posiekaną papryczkę chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka z cieciorką
Cieciorka, zwana też włoskim grochem, to świetna baza szybkiej i smacznej sałatki. Do jej przygotowania użyj cieciorki z puszki – w znacznym stopniu ułatwisz sobie to kulinarne zadanie, a do smacznego posiłku zasiądziesz już po 25 minutach. Sałatka z ciecierzycą jest kapitalnym sposobem, by przekonać wszystkich niedowiarków, że strączki to naprawdę smaczne produkty, których włączenie do jadłospisu nie wymaga skomplikowanych manewrów i imponującego doświadczenia w kuchni – z sałatką z cieciorki z puszki poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Dla kogo? Przepis na sałatkę z ciecierzycą polubią wszystkie osoby, które cenią nie tylko walory smakowe dań, ale również ich wygląd. Sama cieciorka w sałatce prezentuje się bardzo zachęcająco, ale cała kompozycja jest niezwykle kolorowa i apetyczna. Jak uzyskać taki efekt w sałatce z cieciorki? Paprykę pokrój w długie, cienkie paski. Wybierz różne kolory warzyw, sałatka będzie wyglądała lepiej. Wkrój też do naszej sałatki z ciecierzycy świeżego ogórka, najlepiej z gładką skórką. Z dużych usuń pestki. Włoską sałatkę z cieciorką polej sosem np. ziołowo-paprykowym albo typu włoskiego. Dodaj do niego sok z cytryny, świeże zioła i oliwę z suszonych pomidorów. Dołóż też nieco chili, wtedy sos będzie bardziej pikantny. Na koniec dopraw sałatkę z cieciorką konserwową kminem rzymskim albo koprem włoskim.
Na jaką okazję? Czasem przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na coś smacznego, ale sami nie jesteśmy w stanie powiedzieć, co konkretnie byśmy zjedli. To doskonała okazja, by sięgać po receptury, których do tej pory nie znaliśmy. Sałatka z ciecierzycy okaże się smakowitą przekąską w ciągu dnia, kiedy nie masz jeszcze ochoty na większy posiłek. Urozmaici również twoją kolację, bo ileż można jeść zwyczajne kanapki?
Czy wiesz, że? Nasz przepis na sałatkę z ciecierzycą z puszki odpowiada na potrzeby kucharzy, którym zależy na czasie. Dysponujesz jego większym zapasem? Do włoskiej sałatki z cieciorką nadaje się również gotowana, należy ją jednak dzień wcześniej namoczyć w wodzie.
Dla urozmaicenia: Smakowity strączek przypadł ci do gustu? Spróbuj też wersji pieczonej w piekarniku, z dodatkiem oliwy i przypraw np. kurkumy albo suszonych ziół. Sprawdzi się tu szczególnie oregano, bazylia i majeranek. Cieciorka zyska wtedy bardziej wyrazisty smak, a jej skórka stanie się chrupiąca. Sałatkę z ciecierzycą udekoruj świeżą kolendrą lub pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa albo koziego sera.