
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżeczka
100 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodaj do niego 1 łyżkę garam masala, łyżkę kminu rzymskiego i kolendry, imbir, cynamon, chilli oraz posiekany czosnek i jogurt. Poczekaj godzinę aż mięso się zamarynuje.
Krok 2
Rozpuść w garnku masło dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do tego pozostały imbir, czosnek, garam masala, kmin oraz liście laurowe, goździki i wszystko razem przysmaż.
Krok 3
Teraz dołóż do tego kurczaka, wymieszaj i gotuj przez chwilę.
Krok 4
Podlej szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj kolejne 10 minut.
Krok 5
Następnie dodaj miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Zmniejsz gaz, wlej śmietanę mieszając i zagotuj. Serwuj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





















