Butter chicken przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Butter chicken

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

100 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodaj do niego 1 łyżkę garam masala, łyżkę kminu rzymskiego i kolendry, imbir, cynamon, chilli oraz posiekany czosnek i jogurt. Poczekaj godzinę aż mięso się zamarynuje.

Krok 2

Rozpuść w garnku masło dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do tego pozostały imbir, czosnek, garam masala, kmin oraz liście laurowe, goździki i wszystko razem przysmaż.

Krok 3

Teraz dołóż do tego kurczaka, wymieszaj i gotuj przez chwilę.

Krok 4

Podlej szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj kolejne 10 minut.

Krok 5

Następnie dodaj miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Zmniejsz gaz, wlej śmietanę mieszając i zagotuj. Serwuj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik kokosowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej