Butter chicken przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Butter chicken

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

100 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodaj do niego 1 łyżkę garam masala, łyżkę kminu rzymskiego i kolendry, imbir, cynamon, chilli oraz posiekany czosnek i jogurt. Poczekaj godzinę aż mięso się zamarynuje.

Krok 2

Rozpuść w garnku masło dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do tego pozostały imbir, czosnek, garam masala, kmin oraz liście laurowe, goździki i wszystko razem przysmaż.

Krok 3

Teraz dołóż do tego kurczaka, wymieszaj i gotuj przez chwilę.

Krok 4

Podlej szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj kolejne 10 minut.

Krok 5

Następnie dodaj miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Zmniejsz gaz, wlej śmietanę mieszając i zagotuj. Serwuj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej