
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżeczka
100 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodaj do niego 1 łyżkę garam masala, łyżkę kminu rzymskiego i kolendry, imbir, cynamon, chilli oraz posiekany czosnek i jogurt. Poczekaj godzinę aż mięso się zamarynuje.
Krok 2
Rozpuść w garnku masło dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do tego pozostały imbir, czosnek, garam masala, kmin oraz liście laurowe, goździki i wszystko razem przysmaż.
Krok 3
Teraz dołóż do tego kurczaka, wymieszaj i gotuj przez chwilę.
Krok 4
Podlej szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj kolejne 10 minut.
Krok 5
Następnie dodaj miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Zmniejsz gaz, wlej śmietanę mieszając i zagotuj. Serwuj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej