Butter chicken przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Butter chicken

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

100 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodaj do niego 1 łyżkę garam masala, łyżkę kminu rzymskiego i kolendry, imbir, cynamon, chilli oraz posiekany czosnek i jogurt. Poczekaj godzinę aż mięso się zamarynuje.

Krok 2

Rozpuść w garnku masło dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do tego pozostały imbir, czosnek, garam masala, kmin oraz liście laurowe, goździki i wszystko razem przysmaż.

Krok 3

Teraz dołóż do tego kurczaka, wymieszaj i gotuj przez chwilę.

Krok 4

Podlej szklanką wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj kolejne 10 minut.

Krok 5

Następnie dodaj miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Zmniejsz gaz, wlej śmietanę mieszając i zagotuj. Serwuj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Butter chicken - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej