Jak pozbyć się ości ze śledzia? Jak je usunąć?

Zastanawiacie się, jak pozbyć się ości ze śledzia przygotowywanego na wigilijny stół lub na świąteczne spotkanie w gronie najbliższych? Jak wyjąć ości ze śledzia, żeby nie uszkodzić filetów? Zebraliśmy dla was sprawdzone sposoby.

Jak usunąć ości ze śledzia?

Odwieczne przedświąteczne pytanie, czyli jak pozbyć się ości ze śledzia, jest aktualne co roku. Jak przygotować bezproblemowego marynowanego śledzia? Ości możecie usunąć na dwa sposoby – ręcznie przy użyciu małego nożyka lub poprzez ich zmiękczanie. Pierwsza metoda jest czasochłonna i może grozić rozpadem ryby, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie potraktowanie śledzi sokiem z cytryny lub octem. Wypłukane filety trzeba dokładnie natrzeć octem lub cytryną i wstawić na noc do lodówki. Po kilku- kilkunastu godzinach ości powinny zmięknąć na tyle, że staną się mniej wyczuwalne.

Jeśli nie lubicie spirytusowego octu ani cytryny, wykorzystajcie ocet winny lub jabłkowy – są nieco łagodniejsze, ale marynowanie w nich ryby może wymagać więcej czasu.

Jak wyjąć ości ze śledzia przed smażeniem?

Jak pozbyć się ości ze śledzia, którego mamy zamiar smażyć. Paradoksalnie wcale nie trzeba się ich pozbywać, dlatego że można je zesmażyć do niemal całkowitego rozpuszczenia. Większe ości usuńcie ręcznie, natomiast te drobne zostawcie. Rybę ponacinajcie miejsce przy miejscu, żeby przeciąć ości i smażcie długo, na średnim ogniu i w głębokim tłuszczu, by ości miały możliwość całkowitego zesmażenia się. Prawidłowo przeprowadzony proces pozwala uzyskać wybornego śledzia smażonego. Ości dosłownie się w nim rozpuszczą i przestaną sprawiać problem.