Portobello – co to jest? Czy te pieczarki się obiera?
Zobaczyliście w sklepie pieczarki portobello i nie wiecie co to za grzyby? Co to jest portobello? Możecie być zaskoczeni, dlatego przeczytajcie nasz poradnik i sprawdźcie, co ukrywa się pod tą nazwą i co ma wspólnego z jedzeniem.
Portobello – co to?
Portobello to nazwa pieczarek, które są odrobinę większe od znanych nam białych pieczarek. Możliwości wykorzystania w kuchni portobello są niesamowite, co odbiło się szerokim echem w wielu restauracjach, które na co dzień zastępują nimi nawet mięso.
Co to jest portobello?
Pieczarki portobello to odmiana pieczarki zwyczajnej (tej białej), która różni się od niej rozmiarem, strukturą oraz kolorem. Portobello są większe, bardziej mięsiste i ciemniejsze od pieczarek białych. Kapelusz grzybów ma nieco strzępiastą fakturę, a całość jest o wiele wyraźniejsza w smaku niż pieczarka biała. Czy to dobrze? Dla kucharzy zdecydowanie tak, ponieważ możliwości jej wykorzystania są naprawdę zaskakujące, czego dowód znajdziecie poniżej.
Pieczarki portobello – co to jest i dlaczego kucharze je kochają?
Pieczarki portobello mają właściwość wchłaniania aromatów potraw, do których są dodawane. Oznacza to, że w praktyce nie tylko wzbogacają smak i aromat potraw. Są również doskonałym „transporterem” smaku. Same pieczarki mają intensywny leśny zapach, a ich smak przypomina grillowane mięso.
Jak przyrządzić pieczarki portobello?
Ze względu na takie właściwości pieczarki portobello można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Można je bowiem piec, smażyć, podawać duszone, w zalewie, z sosami, w winie, jako składnik sałatek czy baza do sosów. I choć same w sobie mogą stanowić główny składnik dania, to równie dobrze sprawdzą się, jako dodatek do mięsa i dań warzywnych. Ze względu na ich nieco „mięsny” smak, świetnie odnajdują się w daniach wegetariańskich, które opierają się o roślinne zamienniki mięsa. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie kulinarnych wojaży z portobello w roli głównej jest wegetariański hamburger lub wegetariańskie kotlety.
Czy pieczarki portobello się obiera?
Pieczarki portobello są bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Nie dość, że można je podawać w przeróżnych odsłonach, to ponadto ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy je dokładnie umyć, osuszyć i gotowe. Nie trzeba nawet obierać. Jeśli więc macie ochotę na jedzenie w stylu fast food, ale w bezmięsnej wersji, to wystarczy, że wybierzecie się do sklepu po kilka pieczarek portobello, wrzucicie je na spód do pizzy, czy też bagietkę z ulubionymi dodatkami, zapieczecie i gotowe.
Z czym jeść pieczarki portobello?
Zastanawia Was, jak przyrządziś pieczarki portobello? Sprawdzą się one równie dobrze na śniadanie, obiad czy kolację. Jeśli szukacie inspiracji kulinarnych, w których te będą odgrywały rolę główną, to zachęcamy do rozpoczęcia od przejrzenia przepisów na faszerowane pieczarki portobello, kotlety z portobello z burakiem i serem kozim, a także podwójnego burgera z grzybami.
Komentarze (0)