Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

8 plastrów

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozmieszaj z oregano, przyprawą Knorr i odrobiną soli. Sezam wymieszaj z bułką panko.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 1

Krok 2

Usuń nóżkę z pieczarki. Kapelusz przekrój jak bułkę na dwie części. Między dwie części kapelusza umieść dwa plastry sera i plaster buraka.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 2

Krok 3

„Kanapkę” z grzyba obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce panko z sezamem.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 3

Krok 4

Grzyba obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie umieść go na 10 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy kotlet z grzyba podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszone grzyby w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet z portobello z burakiem i serem kozimKotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Pieczarki są prawdopodobnie jednymi z najpopularniejszych grzybów spotykanych na stołach całego świata. Portobello z kolei, czyli odmiana tradycyjnej białej pieczarki, pojawiła się w naszej kuchni stosunkowo niedawno. Cechuje się dużym kapeluszem, dlatego też najczęściej wykorzystywana jest do faszerowania i grillowania. Jeśli lubicie kuchnię warzywną, przygotujcie kotlety z portobello, wzbogacone intensywnym smakiem sera feta oraz delikatną słodyczą buraków. To idealna propozycja na domowy obiad w stylu wege!

Dla kogo?

Kotlety z portobello z burakiem i serem feta przypadną do gustu osobom poszukującym kulinarnych inspiracji na urozmaicenie domowego menu.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie, na którym może pełnić funkcję przystawki, przekąski lub dania głównego.

Czy wiesz, że?

Pieczarki portobello są dojrzałą formą pieczarki brązowej. Od znanych u nas grzybów odróżnia je nie tylko kolor i wielkość, ale także smak, który klasyfikowany jest jako leśny. Znajdują zastosowanie w kuchniach całego świata, przede wszystkim w formie faszerowanej i smażonej.

Dla urozmaicenia:

Do kotletów z portobello doskonale pasuje sos czosnkowy, który doda daniu wyrazistości i ostrości.