Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

8 plastrów

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozmieszaj z oregano, przyprawą Knorr i odrobiną soli. Sezam wymieszaj z bułką panko.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 1

Krok 2

Usuń nóżkę z pieczarki. Kapelusz przekrój jak bułkę na dwie części. Między dwie części kapelusza umieść dwa plastry sera i plaster buraka.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 2

Krok 3

„Kanapkę” z grzyba obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce panko z sezamem.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 3

Krok 4

Grzyba obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie umieść go na 10 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy kotlet z grzyba podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet z portobello z burakiem i serem kozimKotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Pieczarki są prawdopodobnie jednymi z najpopularniejszych grzybów spotykanych na stołach całego świata. Portobello z kolei, czyli odmiana tradycyjnej białej pieczarki, pojawiła się w naszej kuchni stosunkowo niedawno. Cechuje się dużym kapeluszem, dlatego też najczęściej wykorzystywana jest do faszerowania i grillowania. Jeśli lubicie kuchnię warzywną, przygotujcie kotlety z portobello, wzbogacone intensywnym smakiem sera feta oraz delikatną słodyczą buraków. To idealna propozycja na domowy obiad w stylu wege!

Dla kogo?

Kotlety z portobello z burakiem i serem feta przypadną do gustu osobom poszukującym kulinarnych inspiracji na urozmaicenie domowego menu.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie, na którym może pełnić funkcję przystawki, przekąski lub dania głównego.

Czy wiesz, że?

Pieczarki portobello są dojrzałą formą pieczarki brązowej. Od znanych u nas grzybów odróżnia je nie tylko kolor i wielkość, ale także smak, który klasyfikowany jest jako leśny. Znajdują zastosowanie w kuchniach całego świata, przede wszystkim w formie faszerowanej i smażonej.

Dla urozmaicenia:

Do kotletów z portobello doskonale pasuje sos czosnkowy, który doda daniu wyrazistości i ostrości.