Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim
łatwe
6 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
8 plastrów
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja rozmieszaj z oregano, suszonym czosnkiem i odrobiną soli. Sezam wymieszaj z bułką panko.
Krok 2
Usuń nóżkę z pieczarki. Kapelusz przekrój jak bułkę na dwie części. Między dwie części kapelusza umieść dwa plastry sera i plaster buraka.
Krok 3
„Kanapkę” z grzyba obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce panko z sezamem.
Krok 4
Grzyba obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie umieść go na 10 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.
Dobra rada:
Gotowy kotlet z grzyba podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim
Pieczarki są prawdopodobnie jednymi z najpopularniejszych grzybów spotykanych na stołach całego świata. Portobello z kolei, czyli odmiana tradycyjnej białej pieczarki, pojawiła się w naszej kuchni stosunkowo niedawno. Cechuje się dużym kapeluszem, dlatego też najczęściej wykorzystywana jest do faszerowania i grillowania. Jeśli lubicie kuchnię warzywną, przygotujcie kotlety z portobello, wzbogacone intensywnym smakiem sera feta oraz delikatną słodyczą buraków. To idealna propozycja na domowy obiad w stylu wege!
Dla kogo?
Kotlety z portobello z burakiem i serem feta przypadną do gustu osobom poszukującym kulinarnych inspiracji na urozmaicenie domowego menu.
Na jaką okazję?
Potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie, na którym może pełnić funkcję przystawki, przekąski lub dania głównego.
Czy wiesz, że?
Pieczarki portobello są dojrzałą formą pieczarki brązowej. Od znanych u nas grzybów odróżnia je nie tylko kolor i wielkość, ale także smak, który klasyfikowany jest jako leśny. Znajdują zastosowanie w kuchniach całego świata, przede wszystkim w formie faszerowanej i smażonej.
Dla urozmaicenia:
Do kotletów z portobello doskonale pasuje sos czosnkowy, który doda daniu wyrazistości i ostrości.