Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

8 plastrów

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozmieszaj z oregano, suszonym czosnkiem i odrobiną soli. Sezam wymieszaj z bułką panko.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 1

Krok 2

Usuń nóżkę z pieczarki. Kapelusz przekrój jak bułkę na dwie części. Między dwie części kapelusza umieść dwa plastry sera i plaster buraka.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 2

Krok 3

„Kanapkę” z grzyba obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce panko z sezamem.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 3

Krok 4

Grzyba obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie umieść go na 10 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy kotlet z grzyba podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet z portobello z burakiem i serem kozimKotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Pieczarki są prawdopodobnie jednymi z najpopularniejszych grzybów spotykanych na stołach całego świata. Portobello z kolei, czyli odmiana tradycyjnej białej pieczarki, pojawiła się w naszej kuchni stosunkowo niedawno. Cechuje się dużym kapeluszem, dlatego też najczęściej wykorzystywana jest do faszerowania i grillowania. Jeśli lubicie kuchnię warzywną, przygotujcie kotlety z portobello, wzbogacone intensywnym smakiem sera feta oraz delikatną słodyczą buraków. To idealna propozycja na domowy obiad w stylu wege!

Dla kogo?

Kotlety z portobello z burakiem i serem feta przypadną do gustu osobom poszukującym kulinarnych inspiracji na urozmaicenie domowego menu.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie, na którym może pełnić funkcję przystawki, przekąski lub dania głównego.

Czy wiesz, że?

Pieczarki portobello są dojrzałą formą pieczarki brązowej. Od znanych u nas grzybów odróżnia je nie tylko kolor i wielkość, ale także smak, który klasyfikowany jest jako leśny. Znajdują zastosowanie w kuchniach całego świata, przede wszystkim w formie faszerowanej i smażonej.

Dla urozmaicenia:

Do kotletów z portobello doskonale pasuje sos czosnkowy, który doda daniu wyrazistości i ostrości.