Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

8 plastrów

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja rozmieszaj z oregano, przyprawą Knorr i odrobiną soli. Sezam wymieszaj z bułką panko.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 1

Krok 2

Usuń nóżkę z pieczarki. Kapelusz przekrój jak bułkę na dwie części. Między dwie części kapelusza umieść dwa plastry sera i plaster buraka.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 2

Krok 3

„Kanapkę” z grzyba obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce panko z sezamem.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 3

Krok 4

Grzyba obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, następnie umieść go na 10 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku.

Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy kotlet z grzyba podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet z portobello z burakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlet z portobello z burakiem i serem kozimKotlet z portobello z burakiem i serem kozim

Pieczarki są prawdopodobnie jednymi z najpopularniejszych grzybów spotykanych na stołach całego świata. Portobello z kolei, czyli odmiana tradycyjnej białej pieczarki, pojawiła się w naszej kuchni stosunkowo niedawno. Cechuje się dużym kapeluszem, dlatego też najczęściej wykorzystywana jest do faszerowania i grillowania. Jeśli lubicie kuchnię warzywną, przygotujcie kotlety z portobello, wzbogacone intensywnym smakiem sera feta oraz delikatną słodyczą buraków. To idealna propozycja na domowy obiad w stylu wege!

Dla kogo?

Kotlety z portobello z burakiem i serem feta przypadną do gustu osobom poszukującym kulinarnych inspiracji na urozmaicenie domowego menu.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie, na którym może pełnić funkcję przystawki, przekąski lub dania głównego.

Czy wiesz, że?

Pieczarki portobello są dojrzałą formą pieczarki brązowej. Od znanych u nas grzybów odróżnia je nie tylko kolor i wielkość, ale także smak, który klasyfikowany jest jako leśny. Znajdują zastosowanie w kuchniach całego świata, przede wszystkim w formie faszerowanej i smażonej.

Dla urozmaicenia:

Do kotletów z portobello doskonale pasuje sos czosnkowy, który doda daniu wyrazistości i ostrości.