Szwedzki stół – pomysły i zasady. Jak przygotować?

Stół szwedzki to wygodna i praktyczna forma serwowania posiłków dla większej ilości osób, np. podczas przyjęcia czy rodzinnej uroczystości. Różnorodność serwowanych potraw umożliwia każdemu nie tylko poznanie nowych smaków, ale także skomponowanie posiłku zgodnie ze swoim gustem czy potrzebami związanymi z dietą. Jak przygotować szwedzki stół? Które potrawy najlepiej się sprawdzą?

Dlaczego stół szwedzki?

Nazwa sposobu serwowania posiłków dla większej grupy osób wywodzi się z tradycyjnej kuchni szwedzkiej, gdzie niemal każde spotkanie czy uroczystość organizowane są w taki sposób, by goście sami mogli wybierać i nakładać interesujące ich potrawy. Ten prosty system bardzo szybko przyjął się w innych krajach, a bufety szwedzkie cieszą się ogromną popularnością nie tylko w hotelach i niektórych restauracjach, ale także na spotkaniach biznesowych, balach czy przyjęciach organizowanych również w domu. Ze stołem szwedzkim można się także spotkać w niektórych barach, oferujących „jedzenie do syta” lub napełnienie talerza wybranymi produktami za ustaloną z góry kwotę.

Szwedzki stół – zasady

Planujecie przyjęcie w dość szerokim gronie i najlepszym rozwiązaniem będzie szwedzki stół? Jak przygotować taką formę serwowania posiłków, by niczego nie zabrakło? Najważniejszym elementem sukcesu takiego bufetu jest właściwe rozplanowanie w taki sposób, by każdy mógł podejść do blatu i nałożyć sobie wybraną potrawę. Dania najczęściej układane są w kolejności spożywania, czyli przystawki, potrawy ciepłe, desery oraz napoje, które również mogą znajdować się na osobnym stole. Na brzegach należy ustawić naczynia i sztućce pamiętając o tym, by było ich znacznie więcej niż planowanych gości, dzięki czemu nie będzie trzeba co chwilę donosić nowych. Ponadto na stole powinny znajdować się serwetki, pojemniki z przyprawami oraz talerzyki, na których będzie można odłożyć sztućce przeznaczone do nakładania niektórych potraw lub przystawek, np. dipów, wędlin albo plastrów sera.

Najlepsze potrawy na szwedzki stół

Jak przygotować idealny i funkcjonalny szwedzki stół? Pomysły sprawdzone przez osoby zajmujące się przygotowaniem tzw. przyjęć na stojąco na pewno ułatwią wam właściwe rozplanowanie i rozłożenie poszczególnych dań. Przede wszystkim należy pamiętać, żeby przystawki i dania główne były podzielone na niewielkie porcje, ułatwiające nakładanie na talerz. W przypadku serwowania zupy, gulaszu czy innych dań półpłynnych, warto zwrócić uwagę na to, czy chochelka nie jest większa od naczyń (najczęściej bulionówek), z których będą jedli goście. A jak rozłożyć potrawy na stole? Najczęściej jedzenie układa się w takiej kolejności, w jakiej będą po nie sięgać uczestnicy imprezy. Najpierw powinny znajdować się talerze i sztućce, następnie przystawki, ciepłe dania (które można dodać później), a dalej sałatki, desery, przekąski oraz napoje. Jeżeli stół szwedzki jest ustawiony pod ścianą, w jego tylnej części lepiej ułożyć rzeczy wysokie lub takie, po które sięga się rzadziej, np. zapasowe dzbanki z napojami albo dodatkowe talerze.

Stół szwedzki – menu

Charakterystyczną cechą szwedzkiego stołu jest duża różnorodność dań. Zazwyczaj na takich przyjęciach największym powodzeniem cieszą się niewielkich rozmiarów przekąski, jak np. bajecznie kolorowe tartinki, nabijane na wykałaczki minikanapeczki z krewetkami i majonezem albo serwowane na ciepło koktajlowe grzanki z różnorodnymi dodatkami. Popularną zagryzką są także efektownie prezentujące się koreczki pełne smacznych składników, takich jak sery, świeże lub marynowane warzywa, wędliny, pasty, a nawet owoce.

Jednak kanapki na przyjęcie to nie wszystko. Wśród przysmaków nie powinno również zabraknąć niewielkich i łatwych do nabijania roladek wypełnionych twarożkową lub warzywną pastą. Aromatyczne grillowane roladki z cukinii i serka śmietankowego albo smakowite tortille z krewetkami można przygotować nawet kilka godzin przed przyjęciem i zaserwować dopiero w odpowiednim momencie. Do lubianych na bankietach potraw należą również np. crostini z serem, pomidorami lub szynką parmeńską, sałatki ze świeżych jarzyn i owoców oraz ciasta poporcjowane tak, by były w sam raz na jeden kęs.