
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
200 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój papryczki na małe talarki.

Krok 2
Następnie wszystkie składniki włóż do jednej miseczki i dobrze wymieszaj, dodając odrobinę oliwy wymieszanej z Sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Knorr. Jeśli nie przepadasz za ostrymi rzeczami, dodaj mniejszą ilość papryczek.

Krok 3
Całość posyp świeżo startą skórką z cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Oliwki z papryką
Smak oliwek w łatwy sposób urozmaicisz odpowiednimi dodatkami. Na najbliższe przyjęcie przygotuj je w pikantnej wersji. Wykorzystaj ich miks: wyraziste w smaku zielone, łagodniejsze czarne oraz nadziewane. Zadbaj o to, by były najwyższej jakości. Dobrze sprawdzą się te pochodzące z Hiszpanii. Przygotuj do nich wyrazistą marynatę. Stworzysz ją poprzez połączenie drobno posiekanych ostrych papryczek z marynowanymi miniogórkami i cebulkami. Wymienione składniki przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą z oliwek doprawioną sosem sałatkowym. Całość posyp świeżo startą skórką z cytryny. Opcjonalnie możesz użyć również limonki. Pamiętaj, aby cytrusy wcześniej sparzyć przez krótki czas we wrzątku. Oliwki przygotowane według tego przepisu najlepiej odstawić w chłodne miejsce przed podaniem. Dzięki temu nabiorą wyrazistszego smaku. Podawaj je w małych miseczkach. Do dekoracji sprawdzi się posiekana natka pietruszki lub kolendra, które złagodzą nieco ostry smak. Całość możesz serwować z grzankami przygotowanymi z ulubionego pieczywa. Sprawdź nasz przepis.