Koreańskie Bulgogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreańskie Bulgogi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 gramy

0.5 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dojrzałą gruszkę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek, wyciśnij sok z limonki, posiekaj szczypiorek.

Krok 2

Pokrój mięso na cienkie plasterki. Połącz w dużej misce, czosnek, sos sojowy, sól, olej sezamowy, sok z limonki i z przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj mięso w zalewie, przykryj folią spożywczą, a następnie włóż miskę do lodówki na kilka godzin.

Krok 3

Rozgrzaną patelnię grillową posmaruj olejem. Odsącz mięso z marynaty. Mięso grilluj, aż lekko się zarumieni. Podawaj z ryżem, danie posyp świeżym szczypiorkiem.

3

Opinie o przepisie

  • Agata

    Agata , 25.07.2022

    Przepis zapisuję, będę do niego wracać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iridielle

    Iridielle , 03.11.2021

    A co zrobić ze startą gruszką?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreańskie Bulgogi Koreańskie Bulgogi

Popularność koreańskich restauracji świadczy o tym, że koneserzy kuchni coraz chętniej zerkają w tamtą stronę świata. Chińskie i japońskie specjały są nad Wisłą już całkiem dobrze znane. Pora rozszerzyć teren poszukiwań kolejnych kulinarnych skarbów. Dziś obierzemy kurs na Koreę Południową, a to za sprawą przepisu na korean bulgogi.

Dla kogo?

Nazwa może brzmieć zagadkowo, lecz danie nie jest szczególnie skomplikowane. Jego obecność w jadłospisie ucieszy zwłaszcza mięsożerców. Korean bulgogi składają się przede wszystkim z cienko krojonej wołowiny marynowanej w aromatycznej mieszance przypraw.

Na jaką okazję?

Tradycyjnie potrawę przygotowuje się na dużych grillach, co może wskazywać na to, że najprzyjemniej jest degustować ten specjał w towarzystwie. Zabłyśnijcie kulinarną fantazją przed członkami rodziny – nawet najbardziej surowi teściowie będą oczarowani.

Czy wiesz, że?

Popularnym sposobem jedzenia korean bulgogi jest układanie porcji mięsa na liściach sałaty.

Dla urozmaicenia:

Koreańską atmosferę posiłku podkreśli dodatek kimchi, czyli przystawki z fermentowanej kapusty lub białej rzodkwi.