
Składniki
500 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
4 gramy
0.5 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dojrzałą gruszkę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek, wyciśnij sok z limonki, posiekaj szczypiorek.
Krok 2
Pokrój mięso na cienkie plasterki. Połącz w dużej misce, czosnek, sos sojowy, sól, olej sezamowy, sok z limonki i z przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj mięso w zalewie, przykryj folią spożywczą, a następnie włóż miskę do lodówki na kilka godzin.
Krok 3
Rozgrzaną patelnię grillową posmaruj olejem. Odsącz mięso z marynaty. Mięso grilluj, aż lekko się zarumieni. Podawaj z ryżem, danie posyp świeżym szczypiorkiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreańskie Bulgogi
Popularność koreańskich restauracji świadczy o tym, że koneserzy kuchni coraz chętniej zerkają w tamtą stronę świata. Chińskie i japońskie specjały są nad Wisłą już całkiem dobrze znane. Pora rozszerzyć teren poszukiwań kolejnych kulinarnych skarbów. Dziś obierzemy kurs na Koreę Południową, a to za sprawą przepisu na korean bulgogi.
Dla kogo?
Nazwa może brzmieć zagadkowo, lecz danie nie jest szczególnie skomplikowane. Jego obecność w jadłospisie ucieszy zwłaszcza mięsożerców. Korean bulgogi składają się przede wszystkim z cienko krojonej wołowiny marynowanej w aromatycznej mieszance przypraw.
Na jaką okazję?
Tradycyjnie potrawę przygotowuje się na dużych grillach, co może wskazywać na to, że najprzyjemniej jest degustować ten specjał w towarzystwie. Zabłyśnijcie kulinarną fantazją przed członkami rodziny – nawet najbardziej surowi teściowie będą oczarowani.
Czy wiesz, że?
Popularnym sposobem jedzenia korean bulgogi jest układanie porcji mięsa na liściach sałaty.
Dla urozmaicenia:
Koreańską atmosferę posiłku podkreśli dodatek kimchi, czyli przystawki z fermentowanej kapusty lub białej rzodkwi.



































