Koreańskie Bulgogi

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 gramy

0.5 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dojrzałą gruszkę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek, wyciśnij sok z limonki, posiekaj szczypiorek.

Krok 2

Pokrój mięso na cienkie plasterki. Połącz w dużej misce, czosnek, sos sojowy, sól, olej sezamowy, sok z limonki i z przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj mięso w zalewie, przykryj folią spożywczą, a następnie włóż miskę do lodówki na kilka godzin.

Krok 3

Rozgrzaną patelnię grillową posmaruj olejem. Odsącz mięso z marynaty. Mięso grilluj, aż lekko się zarumieni. Podawaj z ryżem, danie posyp świeżym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreańskie Bulgogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreańskie Bulgogi Koreańskie Bulgogi

Popularność koreańskich restauracji świadczy o tym, że koneserzy kuchni coraz chętniej zerkają w tamtą stronę świata. Chińskie i japońskie specjały są nad Wisłą już całkiem dobrze znane. Pora rozszerzyć teren poszukiwań kolejnych kulinarnych skarbów. Dziś obierzemy kurs na Koreę Południową, a to za sprawą przepisu na korean bulgogi.

Dla kogo?

Nazwa może brzmieć zagadkowo, lecz danie nie jest szczególnie skomplikowane. Jego obecność w jadłospisie ucieszy zwłaszcza mięsożerców. Korean bulgogi składają się przede wszystkim z cienko krojonej wołowiny marynowanej w aromatycznej mieszance przypraw.

Na jaką okazję?

Tradycyjnie potrawę przygotowuje się na dużych grillach, co może wskazywać na to, że najprzyjemniej jest degustować ten specjał w towarzystwie. Zabłyśnijcie kulinarną fantazją przed członkami rodziny – nawet najbardziej surowi teściowie będą oczarowani.

Czy wiesz, że?

Popularnym sposobem jedzenia korean bulgogi jest układanie porcji mięsa na liściach sałaty.

Dla urozmaicenia:

Koreańską atmosferę posiłku podkreśli dodatek kimchi, czyli przystawki z fermentowanej kapusty lub białej rzodkwi.