Składniki
15 sztuk
1 sztuka
0.5 sztuki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Zblenduj je na gładką masę i całość przełóż do rondelka i smaż ok. 6 minut, aż woda odparuje.
Krok 2
W międzyczasie wyciśnij sok z całej pomarańczy i połowy cytryny. Skórkę od pomarańczy oczyść z białego miąszu. Ja to wykrajam. Następnie ją sparz wrzątkiem. Dodaj sok z pomarańczy i połowy cytryny do musu z marchwi.
Krok 3
Następnie pokrój sparzoną skórkę w małe kwadraciki i również ją dodaj do miąszu. Smaż ok. 2 minut i przełóż gotowy dżem do słoików. Zawekuj je.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej