
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
30 dekagramów
1 sztuka
5 łyżek
1 szczypta
25 mililitrów
100 mililitrów
12 sztuk
6 sztuk
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój paprykę i pomidory, a następnie podsmaż na oliwie, aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 2
Dodaj ryż oraz przecier pomidorowy, wlej wino. Wymieszaj. Wlej bulion rybny. Posól.
Krok 3
W ciepłym bulionie zamocz przez 10 minut pręciki szafranu, a następnie wraz z bulionem, w którym się moczyły, dodaj do ryżu.
Krok 4
Kiedy ryż jest już prawie miękki, włóż krewetki i omułki. Ugotuj przez około 5 minut, potrząsając garnkiem nad płomieniem. Wyrzuć małże, które się nie otworzyły.
Krok 5
Przełóż na ciepły półmisek. Posyp natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























