
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
30 dekagramów
1 sztuka
5 łyżek
1 szczypta
25 mililitrów
100 mililitrów
12 sztuk
6 sztuk
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój paprykę i pomidory, a następnie podsmaż na oliwie, aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 2
Dodaj ryż oraz przecier pomidorowy, wlej wino. Wymieszaj. Wlej bulion rybny. Posól.
Krok 3
W ciepłym bulionie zamocz przez 10 minut pręciki szafranu, a następnie wraz z bulionem, w którym się moczyły, dodaj do ryżu.
Krok 4
Kiedy ryż jest już prawie miękki, włóż krewetki i omułki. Ugotuj przez około 5 minut, potrząsając garnkiem nad płomieniem. Wyrzuć małże, które się nie otworzyły.
Krok 5
Przełóż na ciepły półmisek. Posyp natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej