Botwinka z pieczonymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka z pieczonymi ziemniakami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

5 sztuk

7 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, seler obieram. Wszystkie warzywa myję. Botwinę kroję. Liście dodam do zupy na końcu. Marchew, seler kroję w plastry. Por drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej, przesmażam por, marchewkę, seler, po chwili dodaję łodyżki botwiny pokrojone. Wlewam około 2 litry wody. Dodaję kostkę Knorr Bulion warzywny, jedną kostkę cebulka.

Krok 2

Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w plastry. Przekładam do miski, dodaję kostkę pokruszoną cebulka i czosnek, pieprz, trzy łyżki oleju. Mieszam w marynacie.

Krok 3

Ziemniaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni. Pod koniec gotowania zupy dodaję liście botwiny i gotuję jeszcze 5 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i doprawiam solą jeżeli jest taka konieczność. Zupę podaję z ziemniakami i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej