Botwinka z pieczonymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka z pieczonymi ziemniakami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

5 sztuk

7 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, seler obieram. Wszystkie warzywa myję. Botwinę kroję. Liście dodam do zupy na końcu. Marchew, seler kroję w plastry. Por drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej, przesmażam por, marchewkę, seler, po chwili dodaję łodyżki botwiny pokrojone. Wlewam około 2 litry wody. Dodaję kostkę Knorr Bulion warzywny, jedną kostkę cebulka.

Krok 2

Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w plastry. Przekładam do miski, dodaję kostkę pokruszoną cebulka i czosnek, pieprz, trzy łyżki oleju. Mieszam w marynacie.

Krok 3

Ziemniaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni. Pod koniec gotowania zupy dodaję liście botwiny i gotuję jeszcze 5 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i doprawiam solą jeżeli jest taka konieczność. Zupę podaję z ziemniakami i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej