Botwinka z pieczonymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka z pieczonymi ziemniakami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

5 sztuk

7 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, seler obieram. Wszystkie warzywa myję. Botwinę kroję. Liście dodam do zupy na końcu. Marchew, seler kroję w plastry. Por drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej, przesmażam por, marchewkę, seler, po chwili dodaję łodyżki botwiny pokrojone. Wlewam około 2 litry wody. Dodaję kostkę Knorr Bulion warzywny, jedną kostkę cebulka.

Krok 2

Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w plastry. Przekładam do miski, dodaję kostkę pokruszoną cebulka i czosnek, pieprz, trzy łyżki oleju. Mieszam w marynacie.

Krok 3

Ziemniaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni. Pod koniec gotowania zupy dodaję liście botwiny i gotuję jeszcze 5 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i doprawiam solą jeżeli jest taka konieczność. Zupę podaję z ziemniakami i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flaczki wołowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej