Barszcz z ziemnaczkami i natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż obrane i pokrojone buraki, łyżkę soku z cytryny, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Wszystko zalej 1 litrem wody, zagotuj i wyłącz. Odstaw na 1-2 godziny.

Krok 2

Odcedź, znów zagotuj, dodaj Bulionetkę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną (wcześniej zahartowaną niewielką ilością gorącej zupy). Gotuj jeszcze przez 1 minutę.

Krok 3

Jeśli lubisz, dodaj na koniec kostkę pietruszkową. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Neapolitanka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BarszczBarszcz

Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje i ma głęboki, apetyczny kolor. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami i domową atmosferą. Jest jednak bardzo uniwersalny – zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na tę pikantną, delikatnie kwaśną zupę. Zabielany barszcz z ziemniakami sprawdzi się jako danie obiadowe na co dzień, ale możesz też serwować go w kubku jako ciepłą kolację. Zamiast ziemniaków, podaj go wtedy z chrupiącym pieczywem. Ułóż je w koszyku obok gorącej zupy (świetnie komponować będą się też tzw. kapuśniaczki, czyli drożdżowe wypieki z dodatkiem farszu z grzybów i kiszonej kapusty) albo po prostu wrzuć do środka niewielkie grzanki. Warto dodać do zupy również gotowane jajko. Pokrój je na ćwiartki i użyj jako ozdobę dania. Na koniec posyp całość posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Podawaj o każdej porze dnia i roku – tak, jak lubisz najbardziej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.