Barszcz z ziemnaczkami i natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż obrane i pokrojone buraki, łyżkę soku z cytryny, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Wszystko zalej 1 litrem wody, zagotuj i wyłącz. Odstaw na 1-2 godziny.

Krok 2

Odcedź, znów zagotuj, dodaj Bulionetkę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną (wcześniej zahartowaną niewielką ilością gorącej zupy). Gotuj jeszcze przez 1 minutę.

Krok 3

Jeśli lubisz, dodaj na koniec kostkę pietruszkową. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z cykorii
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - BarszczBarszcz

Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje i ma głęboki, apetyczny kolor. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami i domową atmosferą. Jest jednak bardzo uniwersalny – zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na tę pikantną, delikatnie kwaśną zupę. Zabielany barszcz z ziemniakami sprawdzi się jako danie obiadowe na co dzień, ale możesz też serwować go w kubku jako ciepłą kolację. Zamiast ziemniaków, podaj go wtedy z chrupiącym pieczywem. Ułóż je w koszyku obok gorącej zupy (świetnie komponować będą się też tzw. kapuśniaczki, czyli drożdżowe wypieki z dodatkiem farszu z grzybów i kiszonej kapusty) albo po prostu wrzuć do środka niewielkie grzanki. Warto dodać do zupy również gotowane jajko. Pokrój je na ćwiartki i użyj jako ozdobę dania. Na koniec posyp całość posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Podawaj o każdej porze dnia i roku – tak, jak lubisz najbardziej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.