Barszcz z ziemnaczkami i natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Barszcz

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż obrane i pokrojone buraki, łyżkę soku z cytryny, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Wszystko zalej 1 litrem wody, zagotuj i wyłącz. Odstaw na 1-2 godziny.

Krok 2

Odcedź, znów zagotuj, dodaj Bulionetkę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną (wcześniej zahartowaną niewielką ilością gorącej zupy). Gotuj jeszcze przez 1 minutę.

Krok 3

Jeśli lubisz, dodaj na koniec kostkę pietruszkową. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz z kiełbasą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BarszczBarszcz

Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje i ma głęboki, apetyczny kolor. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami i domową atmosferą. Jest jednak bardzo uniwersalny – zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na tę pikantną, delikatnie kwaśną zupę. Zabielany barszcz z ziemniakami sprawdzi się jako danie obiadowe na co dzień, ale możesz też serwować go w kubku jako ciepłą kolację. Zamiast ziemniaków, podaj go wtedy z chrupiącym pieczywem. Ułóż je w koszyku obok gorącej zupy (świetnie komponować będą się też tzw. kapuśniaczki, czyli drożdżowe wypieki z dodatkiem farszu z grzybów i kiszonej kapusty) albo po prostu wrzuć do środka niewielkie grzanki. Warto dodać do zupy również gotowane jajko. Pokrój je na ćwiartki i użyj jako ozdobę dania. Na koniec posyp całość posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Podawaj o każdej porze dnia i roku – tak, jak lubisz najbardziej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.