Barszcz

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

298

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż obrane i pokrojone buraki, łyżkę soku z cytryny, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Wszystko zalej 1 litrem wody, zagotuj i wyłącz. Odstaw na 1-2 godziny.

Krok 2

Odcedź, znów zagotuj, dodaj Bulionetkę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną (wcześniej zahartowaną niewielką ilością gorącej zupy). Gotuj jeszcze przez 1 minutę.

Krok 3

Jeśli lubisz, dodaj na koniec kostkę pietruszkową. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BarszczBarszcz

Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje i ma głęboki, apetyczny kolor. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami i domową atmosferą. Jest jednak bardzo uniwersalny – zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na tę pikantną, delikatnie kwaśną zupę. Zabielany barszcz z ziemniakami sprawdzi się jako danie obiadowe na co dzień, ale możesz też serwować go w kubku jako ciepłą kolację. Zamiast ziemniaków, podaj go wtedy z chrupiącym pieczywem. Ułóż je w koszyku obok gorącej zupy (świetnie komponować będą się też tzw. kapuśniaczki, czyli drożdżowe wypieki z dodatkiem farszu z grzybów i kiszonej kapusty) albo po prostu wrzuć do środka niewielkie grzanki. Warto dodać do zupy również gotowane jajko. Pokrój je na ćwiartki i użyj jako ozdobę dania. Na koniec posyp całość posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Podawaj o każdej porze dnia i roku – tak, jak lubisz najbardziej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.