
Składniki
400 gramów
700 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
3 ziarna
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka włóż obrane i pokrojone buraki, łyżkę soku z cytryny, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Wszystko zalej 1 litrem wody, zagotuj i wyłącz. Odstaw na 1-2 godziny.
Krok 2
Odcedź, znów zagotuj, dodaj Bulionetkę oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną (wcześniej zahartowaną niewielką ilością gorącej zupy). Gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Krok 3
Jeśli lubisz, dodaj na koniec kostkę pietruszkową. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz
Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Świetnie smakuje i ma głęboki, apetyczny kolor. Kojarzy się przede wszystkim ze świętami i domową atmosferą. Jest jednak bardzo uniwersalny – zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Warto zatem poznać sprawdzony przepis na tę pikantną, delikatnie kwaśną zupę. Zabielany barszcz z ziemniakami sprawdzi się jako danie obiadowe na co dzień, ale możesz też serwować go w kubku jako ciepłą kolację. Zamiast ziemniaków, podaj go wtedy z chrupiącym pieczywem. Ułóż je w koszyku obok gorącej zupy (świetnie komponować będą się też tzw. kapuśniaczki, czyli drożdżowe wypieki z dodatkiem farszu z grzybów i kiszonej kapusty) albo po prostu wrzuć do środka niewielkie grzanki. Warto dodać do zupy również gotowane jajko. Pokrój je na ćwiartki i użyj jako ozdobę dania. Na koniec posyp całość posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Podawaj o każdej porze dnia i roku – tak, jak lubisz najbardziej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.


































