
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
2 sztuki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaczki obgotuj przez kilka minut, odcedź, zalej czystą wodą i powtórz czynność. Ponownie zmień wodę i gotuj do miękkości.
Krok 2
W tym czasie obierz włoszczyznę i cebulę, przełóż do garnka razem z przyprawami, dodaj umytą pokrojoną w mniejsze kawałki wołowinę i gotuj na małym ogniu do czasu gdy składniki zmiękną.
Krok 3
Przecedź wywar, wołowinę wystudź i potnij w małą kostkę.
Krok 4
Flaki, jeżeli były w całości, również pokrój, tyle, że w paski. Wymieszaj mięso, zalej rosołem. Zagotuj.
Krok 5
Masło zasmaż razem z mąką i rozmieszaj zasmażkę z wywarem. Dopraw delikatne flaczki do smaku i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























