
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
2 sztuki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaczki obgotuj przez kilka minut, odcedź, zalej czystą wodą i powtórz czynność. Ponownie zmień wodę i gotuj do miękkości.
Krok 2
W tym czasie obierz włoszczyznę i cebulę, przełóż do garnka razem z przyprawami, dodaj umytą pokrojoną w mniejsze kawałki wołowinę i gotuj na małym ogniu do czasu gdy składniki zmiękną.
Krok 3
Przecedź wywar, wołowinę wystudź i potnij w małą kostkę.
Krok 4
Flaki, jeżeli były w całości, również pokrój, tyle, że w paski. Wymieszaj mięso, zalej rosołem. Zagotuj.
Krok 5
Masło zasmaż razem z mąką i rozmieszaj zasmażkę z wywarem. Dopraw delikatne flaczki do smaku i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej