
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
2 sztuki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaczki obgotuj przez kilka minut, odcedź, zalej czystą wodą i powtórz czynność. Ponownie zmień wodę i gotuj do miękkości.
Krok 2
W tym czasie obierz włoszczyznę i cebulę, przełóż do garnka razem z przyprawami, dodaj umytą pokrojoną w mniejsze kawałki wołowinę i gotuj na małym ogniu do czasu gdy składniki zmiękną.
Krok 3
Przecedź wywar, wołowinę wystudź i potnij w małą kostkę.
Krok 4
Flaki, jeżeli były w całości, również pokrój, tyle, że w paski. Wymieszaj mięso, zalej rosołem. Zagotuj.
Krok 5
Masło zasmaż razem z mąką i rozmieszaj zasmażkę z wywarem. Dopraw delikatne flaczki do smaku i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej