Zupa pijacka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pijacka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

0.5 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżki

5 szklanek

150 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majeranek, oregano, rozmaryn wrzuć do miseczki i zalej zimną wodą.

Krok 2

Boczek i kromki pokrój na kostkę, a cebulę posiekaj.

Krok 3

Do rondla wrzuć boczek i chwilę podsmaż.

Krok 4

Dodaj cebulę i smaż do momentu, gdy zbrązowieje. Teraz wrzuć tosty i wymieszaj.

Krok 5

Rondel wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 15 minut.

Krok 6

Zioła odsącz z wody. Składniki z rondla przerzuć do garnka, wlej bulion i dodaj zioła.

Krok 7

Zupę gotuj przez godzinę na małym ogniu. Na koniec dopraw pieprzem i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pijacka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej