
Składniki
700 gramów
2 sztuki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
6 ziaren
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i część z nich przypiecz na patelni do momentu, gdy będą miały ciemną skórkę.
Krok 2
Przełóż tak przygotowane warzywa, wraz z mięsem i kośćmi, do dużego garnka i zalej dwoma litrami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę.
Krok 3
Dodaj przyprawy i dwie Bulionetki Knorr. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2 – 3 godziny.
Krok 4
Przecedź bulion, odkładając warzywa na później, po czym schłodź go do temperatury 30 stopni.
Krok 5
Wymieszaj mięso mielone z białkami kurzych jaj i dodaj do bulionu. Całość doprowadź powoli do lekkiego wrzenia, a następnie dokładnie przecedź przez gazę .
Krok 6
Na koniec pokrój włoszczyznę w cienkie paski i serwuj z gotowym consommé.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowe consomme
Czas na alternatywę dla rosołu! Zupa consomme jest ciekawą odmianą tej tradycyjnej wprost z kuchni francuskiej. To klarowny wywar z wołowiny i warzyw, który warto poznać bliżej. Nie bój się kulinarnych eksperymentów!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią buliony i rosoły, ale mają ochotę spróbować czegoś nowego. Consomme wołowe to dobry wybór!
Na jaką okazję?
Doskonałe rozwiązanie na niedzielny obiad zamiast klasycznego rosołu. Rodzina będzie zaskoczona, ale na pewno nie zawiedziona. Pytania o przepis na consomme gwarantowane.
Czy wiesz, że?
Consomme wołowe klaruje się mielonym mięsem i białkami jaj. Dzięki temu tłuszcz i szumy zbierają się na górze oraz łatwo je zebrać.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz jeszcze bardziej ulepszyć consomme, przepis możesz wzbogacić o pora, który dobrze wpływa na smak bulionu.


































