Wołowe consomme przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wołowe consomme

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

6 ziaren

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i część z nich przypiecz na patelni do momentu, gdy będą miały ciemną skórkę.

Krok 2

Przełóż tak przygotowane warzywa, wraz z mięsem i kośćmi, do dużego garnka i zalej dwoma litrami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę.

Krok 3

Dodaj przyprawy i dwie Bulionetki Knorr. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2 – 3 godziny.

Krok 4

Przecedź bulion, odkładając warzywa na później, po czym schłodź go do temperatury 30 stopni.

Krok 5

Wymieszaj mięso mielone z białkami kurzych jaj i dodaj do bulionu. Całość doprowadź powoli do lekkiego wrzenia, a następnie dokładnie przecedź przez gazę .

Krok 6

Na koniec pokrój włoszczyznę w cienkie paski i serwuj z gotowym consommé.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowe consomme - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowe consommeWołowe consomme

Czas na alternatywę dla rosołu! Zupa consomme jest ciekawą odmianą tej tradycyjnej wprost z kuchni francuskiej. To klarowny wywar z wołowiny i warzyw, który warto poznać bliżej. Nie bój się kulinarnych eksperymentów!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią buliony i rosoły, ale mają ochotę spróbować czegoś nowego. Consomme wołowe to dobry wybór!

Na jaką okazję?

Doskonałe rozwiązanie na niedzielny obiad zamiast klasycznego rosołu. Rodzina będzie zaskoczona, ale na pewno nie zawiedziona. Pytania o przepis na consomme gwarantowane.

Czy wiesz, że?

Consomme wołowe klaruje się mielonym mięsem i białkami jaj. Dzięki temu tłuszcz i szumy zbierają się na górze oraz łatwo je zebrać.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz jeszcze bardziej ulepszyć consomme, przepis możesz wzbogacić o pora, który dobrze wpływa na smak bulionu.