
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
200 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy (curry, ostrą paprykę, cynamon, goździki i kardamon). Całość smaż chwilę, po czym zalej 1,5 litrem wody. Zupę gotuj około 40 minut - do momentu, w którym warzywa zupełnie się rozgotują.

Krok 2
Po tym czasie dolej sok z pomarańczy i plastry cytryny. Dodaj również 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr. Następnie zmiksuj zupę dokładnie na jednolitą masę.

Krok 3
Dopraw do smaku miodem, jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw odrobiną soli.

Krok 4
Migdały podpiecz na patelni na złoty kolor. Zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną z wierzchu migdałami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z marchewki
Marchew zwykle pojawia się na stołach pod postacią surówki. Jest ważnym elementem włoszczyzny, dzięki której można stworzyć niezwykle aromatyczny wywar. A gdyby tym razem z tego kolorowego warzywa uczynić głównego bohatera posiłku? W to nam graj! Zupa krem z marchewki to oryginalny pomysł na rozgrzewające pierwsze danie obiadowe, którego barwa aż rozbudza kulinarną wyobraźnię. Jesteśmy przekonani, że jej smak cię zaskoczy. W kremie z marchwi wyczujesz aromat korzennych przypraw, a to dopiero początek smakowitych niespodzianek – koniecznie wypróbuj przepis na zupę krem z marchewki.
Dla kogo?
Miłośnicy niebanalnych rozwiązań w kuchni będą w siódmym niebie, przygotowując zupę krem z marchwi. Nieczęsto się zdarza, by przepis na zupę uwzględniał użycie kardamonu oraz goździków. Aromat kremowej zupy z marchewki wypełni całą kuchnię i jadalnię, zachęcając wszystkich domowników do pojawienia się przy stole. Intrygującymi akcentami w kremie marchewkowym są również sok pomarańczowy i odrobina miodu.
Na jaką okazję?
Wykańczając zupę krem w marchwi, nie zapomnij o dodatku migdałów. Będą bardzo atrakcyjnym ukoronowaniem całego dania, nadając mu szykowności. Potraktuj więc zupę z marchewki jako pomysł na wyszukaną przystawkę, kiedy chcesz zaimponować biesiadnikom. Dzięki użyciu korzennych przypraw krem z marchewki zamienia się w rozgrzewający specjał, idealny na jesienną słotę i zimowe mrozy.
Czy wiesz, że?
By właściwe uprażyć migdały do kremu z marchwi, wrzuć je na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Często mieszaj i smaż je do momentu, aż zaczną uwalniać intensywny aromat i staną się zarumienione. Możesz zrobić to również w piekarniku nagrzanym do 175-180⁰C.
Dla urozmaicenia:
Smak zupy krem z marchwi można wzbogacić imbirem. Dla fanów łagodniejszych akcentów polecamy użycie w zupie kremie marchewkowym napoju kokosowego. Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze warzywa tworzą z marchwią udaną kompozycję, wypróbuj czerwoną soczewicę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na krem z marchwi przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Zrezygnuj z mięsnego wywaru na rzecz warzywnego bulionu.