Zupa krem z marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

70

1584 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy (curry, ostrą paprykę, cynamon, goździki i kardamon). Całość smaż chwilę, po czym zalej 1,5 litrem wody. Zupę gotuj około 40 minut - do momentu, w którym warzywa zupełnie się rozgotują.

Zupa krem z marchewki - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dolej sok z pomarańczy i plastry cytryny. Dodaj również 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr. Następnie zmiksuj zupę dokładnie na jednolitą masę.

Zupa krem z marchewki - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku miodem, jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw odrobiną soli.

Zupa krem z marchewki - Krok 3

Krok 4

Migdały podpiecz na patelni na złoty kolor. Zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną z wierzchu migdałami.

Zupa krem z marchewki - Krok 4
47

Opinie o przepisie

  • Anna Bartosińska

    Anna Bartosińska

    Za waszą namową dałam tylko 3 plastry cytryny i jest pycha. Słodka marchewka z nutą cytryny. Polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DOROTA GUMIŃSKA

    DOROTA GUMIŃSKA

    Rewelacja... nie dodałam cytryny i wyszła super, pikantna i jakże rozgrzewająca. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KalkulatorKalorii.net

    KalkulatorKalorii.net

    Bardzo ciekawy zestaw przypraw - miód, goździki, kardamon, cynamon. Zupa na pewno będzie przyjemnie rozgrzewać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dul

    Małgorzata Dul

    Kremik z dyni ulubiony, mmm...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Dang

    Eliza Dang

    Za kwaśna. Krem z cytrynowy a nie marchewkowy. Nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ya Aa

    Ya Aa

    za duzo cytryny! cytryna zepsula smak :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska

    Zupa ok , tylko za duzo cytryn, dodałam miodu i śmietanki słodkiej co złagodziło smak , bardzo ciekawy słodko kwaśny aromat :) , ja polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak

    Zdecydowanie mniej cytryny!! Wiecej marchewki . MNIE nie smakowala za duzo przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Plata

    Kamil Plata

    zupa bardzo fajna. trochę za kwaśna. następnym razem dodam pół cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak

    Zupa krem z dyni mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielewska

    Anna Chmielewska

    Mniam, uwielbiam zupy-kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan

    baa...z byle czego byle kremowa...i byle nie na słodko...!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski

    Proszę bardzo. Składniki:dynia Hokkaido, marchew, pietruszka, seler,listek laurowy,ziele angielskie 3 ziarenka,sól pieprz mielony,pestki słonecznika oraz dyni,grzanki z chleba pszennego lub weka (bułka paryska) I robimy, gotujemy warzywa w około 2l wody do miękkości dodajemy listek laurowy ziele ang sól -według smaku. gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy pokrojoną dynię Hokkaido (około 1,5kg-2,kg dynia) gdy zmieknie miksujemy na gładko,doprawiamy do smaku pieprzem grubomielonym. Prażymy pestki ,robimy grzanki na oliwie z oliwek i podajemy.(można też dla efektu gładkości przetrzeć całość przez metalowe sitko - cedzak. smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski

    przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Robert, wygląda pięknie! Może podzielisz się z nami przepisem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kubala

    Monika Kubala

    Nie przepadam za zupami. Wyjątkiem są ZUPY KREMY <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pietrek

    Ewa Pietrek

    wole pomidorowa ..sory ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Winiarska

    Ewa Winiarska

    Bardzo lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Księżak

    Halina Księżak

    zupa pycha ,ale bez knora i tym podobnych wynalazków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka

    Zupy sa zawsze moim ulubionym przysmakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Andrzej Wesołowski

    Janusz Andrzej Wesołowski

    Ja za bardzo :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Jarnuszkiewicz

    Marcin Jarnuszkiewicz

    Tak. Robię od jesieni do wiosny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szerencel

    Elżbieta Szerencel

    kocham wszystkie zupy krem:0

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pawlicka

    Halina Pawlicka

    ja lubię zupę krem z dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Maria Leszewicz

    Wieslawa Maria Leszewicz

    Tesz lubie i czasem robie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuźniacka

    Anna Kuźniacka

    Lubię i robię różne zupy krem, już czekam na dynię mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski

    Mój krem z dyni z pestkami prażonymi słonecznika i dyni plus grzanki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek

    Gotuję zupy krem dosłownie z wszystkiego. Uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Rogowski

    Mariusz Rogowski

    ciastka z kremem tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Sońta

    Karolina Sońta

    U mnie to samo. Choć z dyni córka pokochała... chwała jej za to

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej