
Składniki
null
2 łyżeczki
1 litr
3 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
5 sztuk
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz i zmiel w maszynce.
Krok 2
Mak przesiej, kilkakrotnie przepłucz a następnie zalej ciepłą przegotowana wodą. Odstaw na około 2 godziny. Osącz i zmiel w maszynce przez sitko o małych oczkach.
Krok 3
Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj goździki, imbir , mak i migdały. Gotuj 10 minut. Dopraw solą i cukrem.
Krok 4
Ugotuj makaron.
Krok 5
Ugotowany makaron odcedź i dodaj do zupy makowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej