Zupa makowa z kluseczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa makowa z kluseczkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżeczki

1 litr

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

5 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz i zmiel w maszynce.

Krok 2

Mak przesiej, kilkakrotnie przepłucz a następnie zalej ciepłą przegotowana wodą. Odstaw na około 2 godziny. Osącz i zmiel w maszynce przez sitko o małych oczkach.

Krok 3

Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj goździki, imbir , mak i migdały. Gotuj 10 minut. Dopraw solą i cukrem.

Krok 4

Ugotuj makaron.

Krok 5

Ugotowany makaron odcedź i dodaj do zupy makowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa makowa z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Pizza sticks - VIDEO
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej