Zupa z brokułów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z brokułów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

50 gramów

5 gramów

100 gramów

10 gramów

0.5 litra

1 sztuka

200 gramów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i seler na małe kawałki.

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na średnim ogniu cebulę oraz seler. Po 3 minutach dodaj posiekany czosnek.

Krok 3

Dodaj gorącą wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość zagotuj.

Krok 4

Dodaj brokuły rozdrobnione na mniejsze kawałki i gotuj przez 5-7 minut.

Krok 5

Dodaj listki mięty i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj w miseczkach z kawałkami sera ricotta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz jakiś stary chleb, możesz zrobić pyszne grzanki do zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z brokułówZupa z brokułów

„Zielono mi!”. A Tobie? Z naszym przepisem na pyszną, sycącą, a przede wszystkim zupę z brokułów, udzieli Ci się ta pogodna, wiosenna atmosfera! Nie wahaj się! Do dzieła!

Dla kogo? Dla osób ceniących sobie proste rozwiązania. Wystarczy kwadrans, by wyczarować wyśmienitą w smaku i bardzo aromatyczną zupę.

Na jaką okazję? Na co dzień! To świetna propozycja na szybki i pożywny obiad, do którego zasiądą zarówno najstarsi, jak i najmłodsi domownicy.

Dla urozmaicenia: Zupa z brokułów smakuje wyśmienicie w towarzystwie grzanek. Do ich przygotowania możesz użyć nawet czerstwego chleba, który od kilku dni zalega w kuchennym chlebaku.

Czy wiesz, że? Surowe brokuły to jedno z cenniejszych źródeł witaminy C. Pod względem jej zawartości można umieścić ten produkt na podium. Wystarczy jedynie 100 g tego warzywa, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Wyprzedza nawet cytrynę czy truskawkę!