Zupa z brokułów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z brokułów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

50 gramów

5 gramów

100 gramów

10 gramów

0.5 litra

1 sztuka

200 gramów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i seler na małe kawałki.

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na średnim ogniu cebulę oraz seler. Po 3 minutach dodaj posiekany czosnek.

Krok 3

Dodaj gorącą wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość zagotuj.

Krok 4

Dodaj brokuły rozdrobnione na mniejsze kawałki i gotuj przez 5-7 minut.

Krok 5

Dodaj listki mięty i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj w miseczkach z kawałkami sera ricotta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz jakiś stary chleb, możesz zrobić pyszne grzanki do zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z brokułów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z brokułówZupa z brokułów

„Zielono mi!”. A Tobie? Z naszym przepisem na pyszną, sycącą, a przede wszystkim zupę z brokułów, udzieli Ci się ta pogodna, wiosenna atmosfera! Nie wahaj się! Do dzieła!

Dla kogo? Dla osób ceniących sobie proste rozwiązania. Wystarczy kwadrans, by wyczarować wyśmienitą w smaku i bardzo aromatyczną zupę.

Na jaką okazję? Na co dzień! To świetna propozycja na szybki i pożywny obiad, do którego zasiądą zarówno najstarsi, jak i najmłodsi domownicy.

Dla urozmaicenia: Zupa z brokułów smakuje wyśmienicie w towarzystwie grzanek. Do ich przygotowania możesz użyć nawet czerstwego chleba, który od kilku dni zalega w kuchennym chlebaku.

Czy wiesz, że? Surowe brokuły to jedno z cenniejszych źródeł witaminy C. Pod względem jej zawartości można umieścić ten produkt na podium. Wystarczy jedynie 100 g tego warzywa, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Wyprzedza nawet cytrynę czy truskawkę!