Makaron z warzywami i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 1

Krok 2

Z papryk usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w paski. Marchewkę pokrój w kostkę, cukinię potnij na kawałki, czosnek posiekaj.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 2

Krok 3

Mocno rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilę smaż. Dołóż po kolei paprykę, marchewkę, na końcu cukinię i smaż razem na małym ogniu przez około 15 minut.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron, wymieszaj go z warzywami i całość chwilę podgrzewaj. Przed podaniem posyp danie tartym parmezanem.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd

    Pychotka. Zmodyfikowałam odrobinę przepis dodając świeżego pomidora pokrojonego w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z warzywami i parmezanemMakaron z warzywami i parmezanem

Jeśli szukasz czegoś prostego i szybkiego do podania na obiad, przygotuj makaron z warzywami i parmezanem. Dobrze sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Wybierz swój ulubiony makaron, np. świderki, penne lub farfalle. Kiedy będzie się gotował, przyrządź warzywa. Pokrój marchewkę, cukinię i kolorową paprykę. Masz ochotę na inne dodatki? Smaczne danie zrobisz również z pomidorami, różyczkami brokułów albo kukurydzą. Dobrze będzie pasowała np. ta w mini kolbach. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich ugotowany al dente makaron i podsmaż wszystko razem jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp danie startym parmezanem. Dobry będzie też inny twardy żółty ser, np. peperoncino albo polski bursztyn. Makaron z warzywami i parmezanem podawaj na ciepło, najlepiej w głębokich talerzach. Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii lub kiełków (lucerny, rzodkiewki). Jeśli lubisz makarony z sosami, przygotuj do tego dania czosnkowy albo paprykowo-ziołowy. Wypróbuj nasz przepis na pyszny makaron!