
Składniki
25 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź.

Krok 2
Z papryk usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w paski. Marchewkę pokrój w kostkę, cukinię potnij na kawałki, czosnek posiekaj.

Krok 3
Mocno rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilę smaż. Dołóż po kolei paprykę, marchewkę, na końcu cukinię i smaż razem na małym ogniu przez około 15 minut.

Krok 4
Dodaj makaron, wymieszaj go z warzywami i całość chwilę podgrzewaj. Przed podaniem posyp danie tartym parmezanem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z warzywami i parmezanem
Jeśli szukasz czegoś prostego i szybkiego do podania na obiad, przygotuj makaron z warzywami i parmezanem. Dobrze sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Wybierz swój ulubiony makaron, np. świderki, penne lub farfalle. Kiedy będzie się gotował, przyrządź warzywa. Pokrój marchewkę, cukinię i kolorową paprykę. Masz ochotę na inne dodatki? Smaczne danie zrobisz również z pomidorami, różyczkami brokułów albo kukurydzą. Dobrze będzie pasowała np. ta w mini kolbach. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich ugotowany al dente makaron i podsmaż wszystko razem jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp danie startym parmezanem. Dobry będzie też inny twardy żółty ser, np. peperoncino albo polski bursztyn. Makaron z warzywami i parmezanem podawaj na ciepło, najlepiej w głębokich talerzach. Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii lub kiełków (lucerny, rzodkiewki). Jeśli lubisz makarony z sosami, przygotuj do tego dania czosnkowy albo paprykowo-ziołowy. Wypróbuj nasz przepis na pyszny makaron!


































