SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

17

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

426 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie sosu: Najważniejsze w sosie winegret są proporcje oliwy z oliwek i soku z cytryny (ewentualnie octu). Oliwy zawsze musimy mieć trzy razy więcej niż soku. ( 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku). A więc oliwę wlewam do słoiczka, dodaję sok z cytryny (lub ocet),miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsam ok 40 sekund, tak,aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły. Odstawiam na kwadrans.

Krok 2

Przygotowanie sałatki: Sałatę lodową poszatkować nie za drobno, ogórki zielne dobrze umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki lub półplasterki, pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w piórka.

Krok 3

Układać następująco: Najpierw sałata lodowa i ewentualnie rukola, polać jedną częścią sosu, następnie ułożyć plastry ogórka, cebulkę, pomidorki,oliwki, na sam koniec położyć fetę i całość polać drugą częścią sosu

3

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 26.10.2023

    Do sosu dodaje 1 łyżkę musztardy francuskiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK, moja modyfikacja jest dodanie do sałatki kukurydzy mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Gawełek

    Lidia Gawełek , 09.07.2016

    Sos rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej