SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

11

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie sosu: Najważniejsze w sosie winegret są proporcje oliwy z oliwek i soku z cytryny (ewentualnie octu). Oliwy zawsze musimy mieć trzy razy więcej niż soku. ( 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku). A więc oliwę wlewam do słoiczka, dodaję sok z cytryny (lub ocet),miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsam ok 40 sekund, tak,aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły. Odstawiam na kwadrans.

Krok 2

Przygotowanie sałatki: Sałatę lodową poszatkować nie za drobno, ogórki zielne dobrze umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki lub półplasterki, pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w piórka.

Krok 3

Układać następująco: Najpierw sałata lodowa i ewentualnie rukola, polać jedną częścią sosu, następnie ułożyć plastry ogórka, cebulkę, pomidorki,oliwki, na sam koniec położyć fetę i całość polać drugą częścią sosu

1

Opinie o przepisie

  • Lidia Gawełek

    Lidia Gawełek, 09.07.2016

    Sos rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka tabbouleh
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej