SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

18

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie sosu: Najważniejsze w sosie winegret są proporcje oliwy z oliwek i soku z cytryny (ewentualnie octu). Oliwy zawsze musimy mieć trzy razy więcej niż soku. ( 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku). A więc oliwę wlewam do słoiczka, dodaję sok z cytryny (lub ocet),miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsam ok 40 sekund, tak,aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły. Odstawiam na kwadrans.

Krok 2

Przygotowanie sałatki: Sałatę lodową poszatkować nie za drobno, ogórki zielne dobrze umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki lub półplasterki, pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w piórka.

Krok 3

Układać następująco: Najpierw sałata lodowa i ewentualnie rukola, polać jedną częścią sosu, następnie ułożyć plastry ogórka, cebulkę, pomidorki,oliwki, na sam koniec położyć fetę i całość polać drugą częścią sosu

3

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 26.10.2023

    Do sosu dodaje 1 łyżkę musztardy francuskiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK, moja modyfikacja jest dodanie do sałatki kukurydzy mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Gawełek

    Lidia Gawełek , 09.07.2016

    Sos rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej