Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
6 łyżek
2 łyżki
2 szczypty
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie sosu: Najważniejsze w sosie winegret są proporcje oliwy z oliwek i soku z cytryny (ewentualnie octu). Oliwy zawsze musimy mieć trzy razy więcej niż soku. ( 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku). A więc oliwę wlewam do słoiczka, dodaję sok z cytryny (lub ocet),miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiam solą i pieprzem. Słoiczek zakręcam i energicznie potrząsam ok 40 sekund, tak,aby wszystkie składniki bardzo dobrze się połączyły. Odstawiam na kwadrans.
Krok 2
Przygotowanie sałatki: Sałatę lodową poszatkować nie za drobno, ogórki zielne dobrze umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki lub półplasterki, pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę, cebulkę pokroić w piórka.
Krok 3
Układać następująco: Najpierw sałata lodowa i ewentualnie rukola, polać jedną częścią sosu, następnie ułożyć plastry ogórka, cebulkę, pomidorki,oliwki, na sam koniec położyć fetę i całość polać drugą częścią sosu
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej