Chłodnik z rzodkiewki i ogórka: ze szczypiorkiem | Przepisy.pl pixel

Chłodnik z rzodkiewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

941 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

492 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

1 litr

0.5 litra

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw go do wystudzenia.

Chłodnik z rzodkiewki - Krok 1

Krok 2

Oczyść ogórki oraz rzodkiewki, umyj i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do barszczu.

Chłodnik z rzodkiewki - Krok 2

Krok 3

Dodaj również czosnek, jogurt, kefir, szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj i odstaw do schłodzenia.

Chłodnik z rzodkiewki - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Ewa Tuz

    Ewa Tuz , 02.05.2019

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Bomba

    Roman Bomba , 21.06.2018

    Przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Filipiak

    Renata Filipiak , 01.06.2018

    Chłodnik super, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pejka

    Krzysztof Pejka , 08.05.2018

    trza go wypróbowac...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 17.07.2017

    zrobię i zobaczę jakie to bedzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Przybylski

    Adrian Przybylski , 25.06.2017

    pyszny idealny na lato

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Linda

    Bozena Linda , 03.07.2015

    jutro zrobię ,zobaczymy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ADAM LEŚNIAK

    ADAM LEŚNIAK , 13.06.2015

    niebo! mniam mniam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Klocek

    Grazyna Klocek , 30.05.2015

    zobaczymy czy będzie smakować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z rzodkiewkiChłodnik z rzodkiewki

Na dworze temperatura jest bardzo wysoka, a ty czujesz, że wewnętrznie się topisz? Mamy na to sposób! Proponujemy chłodnik z ogórków i rzodkiewki, który doskonale schłodzi cię w czasie upałów. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszny chłodnik!

Dla kogo?

Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które są zmęczone upałem. Świetny smak letnich warzyw przyniesie wyczekane ochłodzenie i pozwoli odprężyć się w czasie gorącego letniego dnia. To także obowiązkowa zupa dla wielbicieli innych chłodników, np. litewskiego.

Na jaką okazję?

Przepis na chłodnik z rzodkiewki i ogórka to świetny wybór, gdy nie masz ani czasu, ani ochoty na długie stanie przy garnkach. Chłodnik z rzodkiewki robi się ekspresowo, dlatego możesz przygotować go wieczorem po pracy, aby na następny dzień smakował jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Jogurt naturalny z powodzeniem możesz zastąpić maślanką lub kwaśną śmietaną. A jeśli w swoim jadłospisie nie uwzględniasz nabiału – użyj napoju roślinnego, np. kokosowego. Nada on chłodnikowi z rzodkiewki delikatniejszego i nieco orientalnego smaku.

Dla urozmaicenia:

Chłodnik z rzodkiewki zaserwuj z jajkiem na twardo lub z grzankami. Grzanki możesz przygotować z chleba tostowego lub bagietki. Pokrój pieczywo na średniej grubości kawałki i upiecz w tosterze lub piekarniku. Przed podaniem cienko posmaruj je ziołowym masłem. Całość ozdób posiekanym koperkiem i rzodkiewką w plastrach.