Greckie tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie tzatziki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 pęczek

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki umyj, zetrzyj razem ze skórką na grubych oczkach tarki, oprósz solą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Greckie tzatziki - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ogórki przepłucz bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli i dokładnie odciśnij. Przełóż do miski, dodaj jogurt, majonez, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny, posiekany koperek, oregano, odrobinę pieprzu.

Greckie tzatziki - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem dokładnie wymieszaj, jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw szczyptą soli.

Greckie tzatziki - Krok 3

Krok 4

Gotowe tzatziki przełóż do czystej miski, skrop po wierzchu oliwą.

Greckie tzatziki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do sosu zetrzeć też pęczek rzodkiewki, dzięki czemu sos nabierze charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie tzatzikiGreckie tzatziki

Chcesz wyruszyć w kulinarną podróż do Grecji? Nie musisz wsiadać do samolotu! Wystarczy, że sięgniesz po nasz przepis na tzatziki, które zachwycają smakiem i aromatem. To tradycyjne, greckie danie zyskało już grono miłośników. Może też do niego dołączysz? Poznaj lepiej nasz przepis i spróbuj przygotować go w domu!

Dla kogo? 

Tzatziki to przysmak dla wszystkich fanów aromatycznych sosów. Zrobisz go w pół godziny, a efekty Cię zachwycą! Bazą sosu tzatziki są ogórki, czosnek oraz jogurt grecki. Sam widzisz, że zaledwie kilka składników pozwala uzyskać rewelacyjne rezultaty. A może znasz kogoś, kto nie przepada za sosem tzatziki? Zaserwuj mu naszą recepturę i zobacz, jak szybko zmieni zdanie. 

Na jaką okazję? 

Sos tzatziki doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań grillowych. Zaserwuj ten specjał na przyjęciu na świeżym powietrzu i zbieraj pochwały od swoich bliskich. Możesz również zrobić tzatziki jako dodatek do obiadu lub przekąskę. Nie potrzebujesz specjalnej okazji, by cieszyć się smakiem tego greckiego dania tzatziki. 

Czy wiesz, że? 

Greckie słowo tzatziki pochodzi od tureckiego słowa cacik. Prawdopodobnie receptura na ten przysmak powstała w 1876 roku. Upłynęło tyle lat, a tzatziki ciągle cieszą się ogromną popularnością. Wcale nas to nie dziwi, bo ich smak jest nie do podrobienia! 

Dla urozmaicenia: 

Chcesz ulepszyć grecki specjał tzatziki? Możesz dodać do sosu odrobinę rzodkiewki, która wyróżnia się charakterystycznym smakiem. To połączenie jest wyjątkowo pyszne! Tzatziki serwuj z daniami z grilla, np. szaszłykami z kurczaka lub baraniny.