
Składniki
700 gramów
1 pęczek
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki umyj, zetrzyj razem ze skórką na grubych oczkach tarki, oprósz solą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 2
Po tym czasie ogórki przepłucz bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli i dokładnie odciśnij. Przełóż do miski, dodaj jogurt, majonez, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny, posiekany koperek, oregano, odrobinę pieprzu.

Krok 3
Wszystko razem dokładnie wymieszaj, jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw szczyptą soli.

Krok 4
Gotowe tzatziki przełóż do czystej miski, skrop po wierzchu oliwą.


Dobra rada:
Możesz do sosu zetrzeć też pęczek rzodkiewki, dzięki czemu sos nabierze charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Greckie tzatziki
Chcesz wyruszyć w kulinarną podróż do Grecji? Nie musisz wsiadać do samolotu! Wystarczy, że sięgniesz po nasz przepis na tzatziki, które zachwycają smakiem i aromatem. To tradycyjne, greckie danie zyskało już grono miłośników. Może też do niego dołączysz? Poznaj lepiej nasz przepis i spróbuj przygotować go w domu!
Dla kogo?
Tzatziki to przysmak dla wszystkich fanów aromatycznych sosów. Zrobisz go w pół godziny, a efekty Cię zachwycą! Bazą sosu tzatziki są ogórki, czosnek oraz jogurt grecki. Sam widzisz, że zaledwie kilka składników pozwala uzyskać rewelacyjne rezultaty. A może znasz kogoś, kto nie przepada za sosem tzatziki? Zaserwuj mu naszą recepturę i zobacz, jak szybko zmieni zdanie.
Na jaką okazję?
Sos tzatziki doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań grillowych. Zaserwuj ten specjał na przyjęciu na świeżym powietrzu i zbieraj pochwały od swoich bliskich. Możesz również zrobić tzatziki jako dodatek do obiadu lub przekąskę. Nie potrzebujesz specjalnej okazji, by cieszyć się smakiem tego greckiego dania tzatziki.
Czy wiesz, że?
Greckie słowo tzatziki pochodzi od tureckiego słowa cacik. Prawdopodobnie receptura na ten przysmak powstała w 1876 roku. Upłynęło tyle lat, a tzatziki ciągle cieszą się ogromną popularnością. Wcale nas to nie dziwi, bo ich smak jest nie do podrobienia!
Dla urozmaicenia:
Chcesz ulepszyć grecki specjał tzatziki? Możesz dodać do sosu odrobinę rzodkiewki, która wyróżnia się charakterystycznym smakiem. To połączenie jest wyjątkowo pyszne! Tzatziki serwuj z daniami z grilla, np. szaszłykami z kurczaka lub baraniny.


































