Karkówka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

heart
728 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

916 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Karkówka z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki, cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę podobnej wielkości.

Karkówka z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj marynatę łącząc przyprawę Knorr z ketchupem.

Karkówka z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie wszystkie składniki dania natrzyj marynatą, umieść w woreczku (dołączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr) i zamknij klipsem.

Karkówka z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj, po czym piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 80 minut – do momentu, gdy mięso będzie całkowicie miękkie.

Karkówka z ziemniakami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wioletta Gnd

    Wioletta Gnd , 13.06.2019

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z ziemniakamiKarkówka z ziemniakami

Dobrej jakości karkówka sprawdzi się zarówno smażona, pieczona, jak i grillowana. Na rodzinny obiad idealną propozycją będzie soczysta karkówka z pieczonymi ziemniakami. Żeby ją przygotować, będą Ci potrzebne plastry mięsa o grubości ok. 1 cm. Ziemniaki, cukinię i cebulę pokrój w kostkę. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do warzyw ząbek czosnku. Teraz połącz ketchup z gotową marynatą i dokładnie wymieszaj. Warto wzbogacić jej aromat ziołami o charakterystycznym zapachu i smaku, np. tymiankiem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj wszystkie składniki dania. Potem przełóż mięso i warzywa do specjalnego woreczka – zamknij klipsem. Dzięki temu karkówka będzie soczysta, a cukinia, ziemniaki i cebula szybko zmiękną. Warzywa oraz mięso nabiorą również głębszego smaku. Przygotowaną potrawę umieść w nagrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 180° C. Gotową karkówkę z warzywami serwuj z sosem jogurtowym lub bardziej wyrazistym sosem tzatziki oraz z miksem sałat. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z ziemniakami i sprawdź, z czym smakuje najlepiej!