Karkówka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

heart
729 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

916 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Karkówka z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki, cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę podobnej wielkości.

Karkówka z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj marynatę łącząc przyprawę Knorr z ketchupem.

Karkówka z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie wszystkie składniki dania natrzyj marynatą, umieść w woreczku (dołączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr) i zamknij klipsem.

Karkówka z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj, po czym piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 80 minut – do momentu, gdy mięso będzie całkowicie miękkie.

Karkówka z ziemniakami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wioletta Gnd

    Wioletta Gnd , 13.06.2019

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z ziemniakamiKarkówka z ziemniakami

Dobrej jakości karkówka sprawdzi się zarówno smażona, pieczona, jak i grillowana. Na rodzinny obiad idealną propozycją będzie soczysta karkówka z pieczonymi ziemniakami. Żeby ją przygotować, będą Ci potrzebne plastry mięsa o grubości ok. 1 cm. Ziemniaki, cukinię i cebulę pokrój w kostkę. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do warzyw ząbek czosnku. Teraz połącz ketchup z gotową marynatą i dokładnie wymieszaj. Warto wzbogacić jej aromat ziołami o charakterystycznym zapachu i smaku, np. tymiankiem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj wszystkie składniki dania. Potem przełóż mięso i warzywa do specjalnego woreczka – zamknij klipsem. Dzięki temu karkówka będzie soczysta, a cukinia, ziemniaki i cebula szybko zmiękną. Warzywa oraz mięso nabiorą również głębszego smaku. Przygotowaną potrawę umieść w nagrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 180° C. Gotową karkówkę z warzywami serwuj z sosem jogurtowym lub bardziej wyrazistym sosem tzatziki oraz z miksem sałat. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z ziemniakami i sprawdź, z czym smakuje najlepiej!