Karkówka w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

622 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

790 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs połącz z 3 łyżkami oleju i rozmarynem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw w chłodne miejsce najlepiej na kilka godzin.

Karkówka w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z każdej strony. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu a następnie wstaw na 90 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Mięso podczas pieczenia podlej szklanką wody.

Karkówka w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

W między czasie na patelni podsmaż pokrojonego w kostkę pora z pokrojonymi w paseczki grzybami.

Karkówka w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso się upiecze zbierz powstałe soki i wraz ze szklanką wody wlej na patelnię. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr i dobrze wymieszaj.

Karkówka w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Sos gotuj kilka minut aż zgęstnieje. Karkówkę podawaj z kaszą gryczaną obficie polaną sosem.

Karkówka w sosie grzybowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso piecz pod przykryciem dzięki temu będzie miękkie i bardziej soczyste.

55

Opinie o przepisie

  • Mariusz Borucki

    Mariusz Borucki , 20.08.2016

    Karkowka, lesne grzyby, kasza gryczana i ogorki kiszone! :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 14.10.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=Xsu1si8Xbgw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Formela

    Elżbieta Formela , 12.10.2015

    Jan Pacz Ludzie uwierzcie że to z tego roku tyle u nas było grzybów na KASZUBACH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński , 11.10.2015

    Uczta jak uczta -jedna z wielu propozycji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Szwalec

    Małgorzata Szwalec , 11.10.2015

    Szczególnie jako przystawkę do procentowej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Szwalec

    Małgorzata Szwalec , 11.10.2015

    Tak tak lubię grzybki w każdej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Dul

    Julka Dul , 11.10.2015

    Smaczny na niedzielny obiadek z Wika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Ziegler

    Ela Ziegler , 11.10.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Zalewska

    Halina Zalewska , 11.10.2015

    Przeczytała przepis na pewno wykorzystam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacz

    Jan Pacz , 11.10.2015

    To jest zeszłorocznych. zbiorów chyba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Daniel

    Waldemar Daniel , 11.10.2015

    'czy są wśród was grzybiarze'ach są! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Dobosz

    Wioletta Dobosz , 11.10.2015

    Właśnie karkóweczka mi dochodzi w piekarniku. A sosik z wczoraj zebranych młodych maślaczków i rydzów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Stachowicz

    Wanda Stachowicz , 11.10.2015

    A te boczniaki to w jakim lesie rosną?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Yuri Siarka

    Kacper Yuri Siarka , 11.10.2015

    No ja jestem grzybiarzem ;) i chętnie spróbuje przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Walczak

    Teresa Walczak , 11.10.2015

    Ludzie a gdzie te grzyby?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Łucka

    Monika Łucka , 11.10.2015

    To naprawdę idealne danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kucz Koźlakiewicz

    Piotr Kucz Koźlakiewicz , 11.10.2015

    szkoda grzybów na pierogi [*]

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Formela

    Elżbieta Formela , 11.10.2015

    Kochana pani to najprawdziwsze zbiory ma Kaszubach miałam innym razem trochę mniej pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Hadyna

    Aleksandra Hadyna , 11.10.2015

    to chyba fotomontaż zazdroszcze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Bączek

    Danuta Bączek , 11.10.2015

    mniam...coś fantastycznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Romankiewicz-Lęcznar

    Elzbieta Romankiewicz-Lęcznar , 11.10.2015

    Esencia do sosu to sama chemia, która zabiła smak i aromat prawdziwych grzybów - szkoda bo w sumie danie jest świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kuczyńska

    Ewa Kuczyńska , 11.10.2015

    ALE MI POMYSŁ??????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Formela

    Elżbieta Formela , 11.10.2015

    A u nas tyle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Balcerek

    Joanna Balcerek , 11.10.2015

    Znalazłam boczniaki w lesie. Odrastają spruchniale drzewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Freitag

    Agnieszka Freitag , 11.10.2015

    Robicie to wpadniemy :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pelasia Duura

    Pelasia Duura , 11.10.2015

    lubie grzybki w roznej postaci a najbardziej pierogi z kapusta i grzybami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 11.10.2015

    Wygląda smakowicie z tą kaszą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kaufka

    Krzysztof Kaufka , 11.10.2015

    Leszno zero grzybów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Wicha

    Magda Wicha , 11.10.2015

    Juz ich nie lubie prosilam o pomoc dla siostry gralí wtedy w Radomiu í olalí mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kołodziej

    Ania Kołodziej , 11.10.2015

    U nas WLKP . też nic

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej