Migdałowe gofry z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Migdałowe gofry z malinami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

125 mililitrów

50 mililitrów

3 szczypty

200 gramów

200 gramów

10 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdał przekładam do kielicha miksującego i rozdrabniam blenderem na mąkę.

Krok 2

Dodaję mąkę pszenną, żółtko, sól, cukier, olej rzepakowy, mleko. Całość miksuję żeby nie było grudek. Biało ubijam na sztywno i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam po łyżce ciasta na jednego gofra. Piekę około 5 minut. Zależy to od mocy urządzenia.

Krok 3

Sześć malin rozgniatam i przecieram przez sitko. Sok wlewam do miseczki. Dodaję jogurt. Gofry podaję z malinami i sosem jogurtowym.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Migdałowe love deserki, to tylko letnie goferki!!!! Wcinamy je właśnie z malinami ale na borówki podmieniam czasami!!!! Zawsze w zapasie mam mąkę migdałową, do tego gofrownicę mam całkiem nową, a na dodatek ten przepis wspaniały, nie ma szans by się nie udały!!!! Więc za ten przepis z góry dziękuję i do goferków robienia się szykuję!!! Polecam i Wam ten deser przygotować, a potem z radością go wpałaszować!!!! :) :) :) SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena

    Lena , 28.06.2021

    TAK. Kiedy nadchodzi lato, jego nieodłącznym elementem są gofry. Nigdzie nie smakują mi one tak, jak nad naszym Bałtykiem. (Morze to arktyczną ma moc w sobie, bo być może kiedyś Buka, próbowała z niego ugotować zupę, a że z przepisy.pl nie korzystała więc ta próba, porażką się stała. ;) - to taka moja mała dygresja ;) Przypominają mi się to czasy Zielonej Szkoły, kiedy to gofry z dżemem były nielada rarytasem. A i kieszonkowe wydawałao się na nie w znacznej części. Jeśli chodzi o przepis , to moja modyfikacja przebiega następująco; w cieście zamiast cukru dodaję syrop klonowy, a migdały stosuję w płatkach, nie rozdrabniam ich. Natomiast migdałowe gofry uwielniam z konfiturą z róży, polane białą czekoladą. Dla mnie migdał i róża, to połączenie niezmienskie dla moich kubków smakowych. Konfiturę wykonuję sama z płątków róży ogr odowej (tej różowej, tylko i wyłącznie). Różę pozyskuję ze swojego ogrodu, pałtki oczyszczam, następnie zasypuję je cukrem i dodaję sok z cytryny. Idealnie będzie zważyć płatki róży. Ja robię tak, jak uczyla mnie moja babcia. w tym czasie, nie było jeszcze dokładnych wag i trzeba było sobie radzić. Ucieram ręcznie w glinianym naczyniu, drewnianą łyżką. Kiedy już jest gładka przekłądam do słoików. Potem gotuję około 10 min, żeby zachowała swoją swieżość. Można oczywiście nałożyć od razu po zrobieniu na gofra i polać białą czekoladą. Dla mnie obłędny smak! Smak lata i dzieciństwa. Smak chwil, które można zatrzymać i wspomnień, które można przywołać, kosztująć tej słodyczy i zamykając oczy... Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Gofry w każdej postaci kocham, zajadanie ich z sezonowymi owocami to dla kubków smakowych prawdziwa radocha. Gdy zatem sezon truskawkowy nadchodzi – mus lodowo-truskawkowy polany po migdałowych gofrach me usta chłodzi. Zmrożonego wcześniej banana i 2 garści truskawek (opcjonalnie z dodatkiem łyżki jogurtu / śmietanki kokosowej) miksuję i rozkosznym deserem na MAXa się raduję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Migdałowe gofry z malinami - ależ się rozmarzyłam, zajadałam podobne, gdy dzieckiem byłam. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała, ja zamiast migdałów pistacji będę dodawała. Zamiast cukru ja dam miód, a zamiast oleju rzepakowego oleju kokosowego dam - swój własny patent na te orzechowe gofry mam. Niedawno kupiłam gofrownicę, więc ją przetestuję - wyjdą przepyszne, chrupiące - już ja to czuję. Zamiast sosu jogurtowego u mnie tradycyjna bita śmietana się pojawi - tak wykonany przez mamę gofr mojemu synkowi radość sprawi. A i ja będę się zajadała - smakami lata delektowała... SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Migdałowe gofry z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej