Pomidorowe krewetki do ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe krewetki do ryżu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

null

500 gramów

150 gramów

1 pęczek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże krewetki obierz, usuń czarną żyłkę, umyj i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Krewetki wyjmij, a z wody odlej jedną szklankę. Do szklanki wywaru dodaj koncentrat i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Na rozgrzane masło wrzuć mąkę i zarumień, po czym dodaj wywar z koncentratem. Dopraw solą i gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Na koniec wrzuć krewetki, wymieszaj i podgrzej.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe krewetki do ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej