
Składniki
1 łyżka
null
500 gramów
150 gramów
1 pęczek
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże krewetki obierz, usuń czarną żyłkę, umyj i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Krewetki wyjmij, a z wody odlej jedną szklankę. Do szklanki wywaru dodaj koncentrat i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzane masło wrzuć mąkę i zarumień, po czym dodaj wywar z koncentratem. Dopraw solą i gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Na koniec wrzuć krewetki, wymieszaj i podgrzej.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej