
Składniki
1 łyżka
null
500 gramów
150 gramów
1 pęczek
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże krewetki obierz, usuń czarną żyłkę, umyj i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Krewetki wyjmij, a z wody odlej jedną szklankę. Do szklanki wywaru dodaj koncentrat i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzane masło wrzuć mąkę i zarumień, po czym dodaj wywar z koncentratem. Dopraw solą i gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Na koniec wrzuć krewetki, wymieszaj i podgrzej.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej