
Składniki
500 gramów
2 łyżki
450 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój na paseczki o szerokości 1 cm. Posyp marynatą Knorr i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Teraz dodaj imbir, podsmaż chwilę, wlej wódkę oraz połowę bulionu. Duś przez ok. 15 minut po przykryciem.
Krok 3
Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i podsmaż czosnek, kapustę, pora i paprykę. Po 10 minutach smażenia warzywa dodaj do mięsa.
Krok 4
Dodaj do potrawy sos sojowy, miód, resztę bulionu, paprykę w proszku oraz ocet. Doprowadź do wrzenia i duś jeszcze kilka minut aż potrawa lekko zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub makaronem sojowym.
Krok 5
Każdy kawałek oprósz mąką, a następnie wrzuć na 2 łyżki rozgrzanego olej i zarumień z obu stron.
Krok 6
W tym czasie pora pokrój na krążki, kapustę poszatkuj, a paprykę pokrój na paski, a czosnek zmiażdż.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej