
Składniki
500 gramów
2 łyżki
450 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój na paseczki o szerokości 1 cm. Posyp marynatą Knorr i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Teraz dodaj imbir, podsmaż chwilę, wlej wódkę oraz połowę bulionu. Duś przez ok. 15 minut po przykryciem.
Krok 3
Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i podsmaż czosnek, kapustę, pora i paprykę. Po 10 minutach smażenia warzywa dodaj do mięsa.
Krok 4
Dodaj do potrawy sos sojowy, miód, resztę bulionu, paprykę w proszku oraz ocet. Doprowadź do wrzenia i duś jeszcze kilka minut aż potrawa lekko zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub makaronem sojowym.
Krok 5
Każdy kawałek oprósz mąką, a następnie wrzuć na 2 łyżki rozgrzanego olej i zarumień z obu stron.
Krok 6
W tym czasie pora pokrój na krążki, kapustę poszatkuj, a paprykę pokrój na paski, a czosnek zmiażdż.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej